Naslovnica Trendi Kultni slovenski filmi na Prešernov dan

Kultni slovenski filmi na Prešernov dan

Avtor: Spletno Uredništvo

Bliža se 8. februar – slovenski kulturni praznik. Čeprav je skrb za sovenski jezik, tradicijo in kulturno izročilo poudarjena v zakonu o RTV Slovenija, pa se bodo letos ‘slovenstvu’ poklonili tudi pri komercialni konkurenci državne RTV – PRO Plus bo na POP TV in programu KINO Prešernov dan obeležil s slovenskimi filmi. cvetje v jeseni 2

Prizor iz filma Cvetje v jeseni – v glavnih vlogah Milena Zupančič in Polde Bibič (foto: koper.planet-tus.si)

 

 

Na dan slovenskega kulturnega praznika se na POP TV in programu KINO obeta pester televizijski dan za vso družino. Želja ideatorjev je ta, da otroci spoznajo filme iz preteklosti, starejši pa obudijo spomine iz svoje mladosti. Zato se bodo v četrtek, 8. februarja, na Prešernov dan zvrstili kultni slovenski filmi – tisti, ki nas določajo in zabavni filmi, ki nas najbolj nasmejejo.

Program KINO: 

Ob 8.00 PASTIRCI, slovenski film, 1973 Igrajo: Miha Levstek, Demeter Bitenc, Andrej Čevka, Bogo Ropotar Režija: France Štiglic

Pastirci so posneti po literarni predlogi Franceta Bevka. Film govori o hribovskih pastirjih, ki med vsakodnevno pašo ovac doživljajo radosti in tegobe odraščanja: prve ljubezni, sanjarjenja o oddaljenih svetovih. Obenem se soočajo z mnogimi težavami. Blaže se ujame v past za lisice, Terezka pa povzroči spor med Lenartom in Ferjančem. Lenart med kopanjem ostane brez hlač, zato Ferjanču nareže vrv na gugalnici nad prepadom. Bo njegova otroška maščevalnost usodna?

 Ob 10.00RDEČI BOOGIE ALI KAJ TI JE DEKLICA, slovenski film, 1982

Igrajo: Ivo Ban, Boris Cavazza, Zvonko Čoh, Jožef Ropoša, Marko Derganc Režija: Karpo Godina

V povojnih letih jazz velja za ameriški imperialistični domislek, zato je nezaželen. Toda mladina ubira svojo pot. Tako je tudi s skupino radijskih glasbenikov, ki jo radijska direkcija pošlje na delovišča delovnih brigad, v kmetijske zadruge in na gradbišča. V teku je pomembna socialistična petletka, k njenemu uspehu pa naj bi prispevali nastopi kulturno-umetniških skupin. Za mlade glasbenike naj bi bila gostovanja po terenu tudi svojevrsten način prevzgoje. Vodja skupine je lomilec ženskih src Maks, od uspeha turneje pa je odvisna njegova prihodnost.

Ob 11.30 CVETJE V JESENI, slovenski film, 1973

Igrajo: Milena Zupančič, Polde Bibič, Ivanka Mežan, Duša Počkaj Režija: Matjaž Klopčič

Film je posnet po literarni predlogi Ivana Tavčarja. Janez je že nekoliko starejši odvetnik, ki se je naveličal mestnega življenja. Za nekaj tednov se odpravi k svojemu sorodniku na deželo. Takoj se navduši nad kmečkim življenjem, še posebej, ko spozna mlado Meto, sorodnikovo hčerko. Z Meto se zaljubita, a Janez se mora vrniti v mesto, kjer ga čaka delo. Toda Mete ne more pozabiti.

 Ob 14.00 MOJ ATA, SOCIALISTIČNI KULAK, slovenski film, 1987

Igrajo: Polde Bibič, Milena Zupančič, Ivo Ban, Matjaž Partljič Režija: Matjaž Klopčič

Dogajanje komedije je postavljeno na slovensko podeželje, v čas po koncu druge svetovne vojne. Jože Malek, ki je bil vpoklican v nemško vojsko, od tam pa je nato pobegnil k ruski, se vrne domov k ženi in otrokoma. Kot kmečki delavec brez zemlje v obdelavo dobi nekaj hektarjev, a na koncu mu jih ista oblast, ki mu jih je dala, tudi vzame. Kratkotrajno lastništvo Jožeta spremeni, saj se počuti in obnaša bolj samozavestno. Postane socialistični kulak.

 Ob 14.00 LAHKO NOČ, GOSPODIČNA, slovenski film, 2011 Igrajo: Polona Juh, Jernej Šugman, Mila Fürst, Jan Cvitkovič Režija: Metod Pevec

Hana in Samo sta še vedno mlada, imata hišo, čudovito hčerko in dobro delo. On je odločen in uspešen, ona pa malce sanjava. Njen svet zares spoznamo šele skozi pravljice, ki jih vsak večer pripoveduje svoji hčerki. Ko Hana izve, da jo Samo vara s sodelavko, spakira kovčke in se preseli k svoji mami. Tudi hčerko začasno prepusti možu. Zdi se, da bo njeno nesrečo omililo srečanje s prijateljem iz študentskih let, šarmantnim Levom. Samo se medtem spreminja v bistveno bolj pozornega človeka.

Ob 18.00GREMO MI PO SVOJE, slovenska mladinska komedija, 2010 Igrajo: Jurij Zrnec, Tadej Koren Šmid, Jure Kreft, Matevž Štular Režija: Miha Hočevar

Dogajanje je postavljeno v čudovito okolje Soče, kjer Aleks tabori s taborniškimi prijatelji. Starešina malce preveč resno jemlje taborništvo in vzgojo otrok in s tem povzroča številne komične zaplete. To, da se fantje bolj kot za taborniški red in veščine zanimajo za sosednji tabor, kjer so večinoma prav luštne punce, pri disciplini ne pomaga. Mnogi zabavni in čustveni zapleti med zanimivimi otroškimi in odraslimi liki se odvijejo na osupljivo lepih lokacijah Triglavskega narodnega parka in stkejo himno naravi, čisti otroški duši, zdravi pameti, ljubezni, humorju in optimističnemu pogledu na življenje.

Ob 20.00GREMO MI PO SVOJE 2, slovenska komedija, 2013 Igrajo: Jurij Zrnec, Tadej Toš, Tadej Koren Šmid, Jure Kreft, Matevz Štular, Jana Zupančič Režija: Miha Hočevar

Taborniki iz rodu Zvitega svizca s svojim tečnim Starešino spet taborijo v Posočju, kjer se zapletejo v nove prepire, norčije in dogodivščine. Idilično taborjenje zmoti prihod štajerskih tabornikov in njihovega tekmovalno nastrojenega Šefa, ki si je takoj v laseh s Starešino. Toda ko najdeta skupnega sovražnika, drobnjakarsko Inšpektorico, obsedeno z novimi evropskimi taborniškimi pravili, hitro združita moči. Ko se izgubi skupina najmlajših tabornikov, postane vse skupaj še živahnejše.

Na POP TV bo ob 14.50 na vrsti film NE ČAKAJ NA MAJ, slovenska romantična komedija, 1957

Igrajo: Metka Gabrijelčič, Stane Sever, Elvira Kralj Frane Milčinski – Ježek Režija: František Čap Ponovno srečanje z liki kultnega filma Vesna. Dekleta se pripravljajo na zimske počitnice v gorah. Vesna se veseli, da bo z njimi tudi Samo, a njen fant se mora udeležiti gorskih reševalnih vaj. Romantičen film o mladi ljubezni in neizmerni skromnosti.

Neučakani ljubitelji nostalgije in slovenskih zgodb si lahko izbor filmov ogledajo tudi v spletni videoteki VOYO, so še sporočili s Pro Plusa.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.