Naslovnica Gospodarstvo Slovenija pospešuje partnerstva z bogatimi Arabci

Slovenija pospešuje partnerstva z bogatimi Arabci

Avtor: Spletno Uredništvo

Slovenija po decembrskem odprtju veleposlaništva v Abu Dhabiju intenzivno povečuje sodelovanje z Združenimi arabskimi emirati (ZAE). Najpomembnejši segment predstavlja gospodarstvo, a so trenutno zelo aktualni tudi zdravstvo, šport in diplomacija. Visoka delegecija Ministrstva za zunanje zadeve RS je tako prvič po odprtju slovenskega veleposlaništva v ZAE opravila pogovore v ministrstvu ZAE za zunanje zadeve, se sestala z direktorjem svetovne razstave EXPO 2020 ter obiskala slovensko stojnico na največjem zdravstvenem sejmu v regiji.

 

ZAE 2

 Državni sekretar MZZ RS Iztok Mirošič in pomočnik ministra za gospodarske in trgovinske zadeve ZAE Mohamed Al Sheikh (foto: mzz.gov.si)

 

Gospodarsko Združenih arabskih emiratov je drugo največje med Zalivskimi državami, ZAE pa so se kot prva država v regiji odločili, da diverzificirajo svoje ekonomijo, ki je doslej temelja predvsem na naftnih derivatih. Zato so v zadnjem desetletju veliko vlagali v turizem, sejemsko aktivnost, prometno in drugo infrastrukturo (letalski družbi Emirates in Etihad imata sedež v ZAE). Poleg tega so razvili borzne in bančne aktivnosti do te mere, da so postali največji finančni center v regiji. Tudi slepcem je najbrž kristalno jasno, da sodelovanje z ZAE lahko Sloveniji prinese občutne finačne koristi. 

Slovenska delegacija je med drugim obiskala sedež svetovnega sejma  EXPO 2020 v Dubaju in se dogovarjala o podrobnostih udeležbe Slovenije na svetovni razstavi. Slovenija je bila sicer med prvimi državami, ki so potrdile sodelovanje, predstavitev na svetovni razstavi pa nedvomno odpira številne priložnosti za vse prisotne subjekte. Direktor EXPO2020 dr. Tarek Shayya je ob tej priložnosti slovenska podjetja povabil, naj aktivno sodelujejo že na javnih naročilih za EXPO 2020.

Slovensko zastopstvo je obiskalo tudi slovenski paviljon na največjem zdravstvenem sejmu v regiji – Arab Health 2018, kjer je sodeluje tudi Slovenija oz. slovenska podjetja s samostojno stojnico. Potekali so še pogovori z organizatorji IRONMAN tekmovanja v triatlonu, ki se odvija v Dubaju, in sicer v luči priprav na prvo triatlon tekmovanje v Sloveniji septembra letos, ki je del tripartitnega tekmovanja IRONMAN v Sloveniji, Dubaju in Bahrainu.

Sodelovanje med Slovenijo in ZAE se je intenziviralo tudi v okviru mednarodne konference Dneva zalivskih držav, ki ga je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve lani organiziralo prvič. Državni sekretar Mirošič in pomočnik ministra Al Sheikhom sta pozdravila dogovor o prvem zasedanju Skupne komisije za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Združenimi Arabskimi Emirati, ki bo junija potekala v Ljubljani. Združeni Arabski Emirati so že nekaj let na prvem mestu med državami Zaliva po obsegu slovenskega izvoza, po obsegu blagovne menjave pa na drugem mestu.

Slovenija se bo pridružila pobudi Združenih arabskih Emiratov “Globalni dialog za srečo” ter sodelovala na svetovnem vladnem vrhu, ki bo potekal februarja v Dubaju. Sogovornika sta se pogovarjala tudi o političnih razmerah v Evropski uniji, njeni prihodnosti ter vprašanju migracij. Dotaknila sta se dogajanj v okviru Sveta za sodelovanje arabskih zalivskih držav ter zapletene situacije na Bližnjem vzhodu. Leta 2021, ko bo Slovenija predsedovala Svetu EU, pa bodo Združeni Arabski Emirati praznovali 50. obletnico samostojnosti. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.