Naslovnica Trendi Kavboji gredo v Afganistan

Kavboji gredo v Afganistan

Avtor: Spletno Uredništvo

V slovenske kinematografe na dan kulturnega praznika 8. februarja prihaja nova vojna drama, ki so jo za slovensko tržišča naslovili  ‘12 POGUMNIH’, v originalnem jeziku pa  se imenuje ’12 Strong’. Gre za zgodbo o prvem ameriškem vojaškem protiudarcu prvi dan po 11. septembru 2001 in sicer je do njega prišlo v odročnh predelih Afganistana. 

kavbojci

Američani na konjih proti talibanom med razvalinami starih sovjetskih tankov – film je posnet po resničnih dogodkih (foto: Blizt Slovenija)

 

Sleherni odrasli Američan natanko ve, kje je bil in kaj je počel 11. septembra 2001. A do nedavnega je zgolj peščica vedela za izjemne dogodke, ki so se odvili takoj po grozljivem napadu. Medtem ko je Amerika šele začela dojemati, kaj se je sploh zgodilo, se je dvanajst pogumnih pripadnikov Specialnih sil ameriške kopenske vojske – znanih tudi kot »Zelene baretke« – poslovilo od svojih najbližjih in se od doma odpravilo na nevarnosti polno tajno nalogo v Afganistanu. Teh »12 pogumnih« je bilo izbranih, da zadajo prvi udarec v odgovoru Amerike na strahoviti teroristični napad. Niso dobili ukaza za to. Prostovoljno so se javili.

Chris Hemsworth (Thor) in oskarjevi nominiranec Michael Shannon (Nočne ptice, Oblika vode) igrata v presunljivi vojni drami o tajnem vdoru na afganistansko ozemlje pod oblastjo talibanov; naposled obelodanjena zgodba o dvanajstih ameriških vojakih, ki so jih poslali tja le nekaj dni po strašnih dogodkih 11. septembra, spremlja elitno enoto specialnih sil ameriške vojske pod vodstvom stotnika Mitcha Nelsona (Hemsworth), ki so jo izbrali, da prva odgovori na nezaslišani napad na ameriškem ozemlju.

Znajdejo se na zakotnem, divjem predelu na severu Afganistana, kjer morajo prepričati generala Abdula Rashida Dostuma (Navid Negahban), da se jim pridruži v boju proti skupnemu sovražniku – talibanom in njihovim zaveznikom iz Al Kaide. Ne le, da morajo preseči medsebojno nezaupanje in prebroditi neznanske kulturne razlike; Američani, vajeni najsodobnejše bojne tehnologije, se morajo prilagoditi njim povsem nedomačim taktikam afganistanskih vojakov na konjih. Čeprav se med njimi splete nekoliko lagodna vez in se poraja medsebojno spoštovanje, imajo novopečeni zavezniki malo možnosti za uspeh: neizprosni sovražnik jih prekaša tako po številu kot po orožju, pri tem pa ne jemlje ujetnikov.

Ob Hemsworthu in Shannonu dvanajsterico upodabljajo še Michael Peña (Marsovec, The Martian, Ant-Man), Trevante Rhodes (Mesečina), Geoff Stults (Samo za pogumne), Thad Luckinbill (Samo za pogumne), Austin Stowell (Most vohunov), Ben O’Toole (Greben rešenih), Austin Hébert (Jack Reacher: Nikoli se ne vrni), Kenneth Miller (Whiskey Tango Foxtrot), Kenny Sheard (13 ur: Tajni vojaki Bengazija) in Jack Kesy (serija Vampirski sev). Igrajo še Navid Negahban (Ostrostrelec, serija Domovina), Elsa Pataky (franšiza Hitri in drzni), William Fichtner (Sestreljeni črni jastreb, Armageddon) in Rob Riggle (Prekrokana noč).

Režiser filma je Nicolai Fuglsig (Sestreljeni črni jastreb), scenarista filma pa sta Ted Tally in Peter Craig. Film je posnet po knjižni predlogi z naslovom “Horse Soldiers” avtorja Douga Stantona.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.