Naslovnica Slovenija Informativni dnevi za šolarje in dijake

Informativni dnevi za šolarje in dijake

Avtor: Spletno Uredništvo

Jutri in pojutrišnjem bodo na vseh slovenskih javnih srednjih šolah, dijaških domovih, fakultetah, višjih strokovnih šolah in akademijah na vrsti letošnji  informativni dnevi. Zasebni visokošolski zavodi so se lahko odločili tudi drugače, medgtem ko bodo nekateri visokošolski in višješolski zavodi bodo organizirali tudi več informativnih dni, pa tudi individualne informativne pogovore. 

studntiOsnovno šolo bo v šolskem letu 2018/2019 zaključilo 17.684 učencev in učenk, srednjo šolo pa 19.639 dijakinj in dijakov (foto: École polytechnique – J.Barande)

 

Zadnje tedne se v medijih pojavila poplava oglasov, ki jutri in pojutrišnjem vabijo na informativne dneve in k vpisu v določene šole. Čeprav je po eni strani smešno, da mora neka osnovna šola polniti svoje razrede prek oglasov, je najbrž tudi vprašljiva temu oglaševanju namenjena poraba finančnih sredstev. Učenke in učenci bodo lahko kandidirali na 23.702 vpisni mesti na srednjih šolah.

Zadnji rok za oddajo prijavnice za vpis v prvi letnik srednjih šol za šolsko leto 2019/2020 je 2. april. Devetošolci, ki se bodo prijavili za vpis v izobraževalni program, za katerega je potrebno poleg osnovnega vpisnega pogoja, to je dokončana osnovna šola, izpolnjevati še dodatne vpisne pogoje, pa morajo prijavnico za opravljanje preizkusa posebne nadarjenosti oddati na šolo, ki izvaja program, za katerega je potreben dodatni vpisni pogoj, že do 4. marca.

Dijakinje in dijaki bodo lahko kandidirali na 11.719 vpisnih mest v višjih šolah ter na 18.632 vpisnih mest v 1. letnik rednega in izrednega študija. 16.412 vpisnih mest v visokem šolstvu je na voljo državljanom RS in državljanom držav članic EU, 2.200 vpisnih mest pa tujcem iz držav nečlanic Evropske unije in Slovencem brez slovenskega državljanstva.

V višjem šolstvu se lahko kandidati v prvi letnik prijavijo v dveh prijavnih rokih, in sicer od 12. februarja do 18. marca 2019 ter od 26. avgusta do 30. avgusta 2019. Prvi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2019/2020 za javne visokošolske zavode in koncesionirane študijske programe je od 12. februarja do 18. marca 2019.

V tem času bodo prijavitelji na spletnem portalu eVŠ lahko oddali elektronsko vlogo, pri čemer lahko vsak kandidat odda samo eno prijavo za vpis – ali s kvalificiranim digitalnim potrdilom, ali pa z uporabniškim imenom in geslom, ki ju prijavitelj sam določi pred začetkom izpolnjevanja prijave (v tem primeru mora kandidat obrazec prijave za vpis poslati tudi priporočeno po pošti pristojni visokošolski prijavno-informacijski službi, in sicer najkasneje do 22. marca 2019.

Z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZS) so še sporočili, da bodo rezultati izbirnega postopka prvega prijavnega roka znani najkasneje do 25. julija 2019. Vsak kandidat bo prejel sklep o rezultatu izbirnega postopka. Drugi prijavni rok za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2019/20 za javne visokošolske zavode in koncesionirane študijske programe bo od 22. do 29. avgusta 2019.

V šolskem letu 2019/2020 se v srednjih šolah obeta tudi nekaj novosti. Tako bodo na Srednji strojni šoli ŠC Novo mesto začeli izvajati nov program Tehnik mehatronike, III. Gimnazija v Mariboru bo dobila športni oddelek. Na Biotehniški šoli ŠC Nova Gorica bodo tako namesto programa Vrtnar začeli ponovno izvajati program Gospodar na podeželju, na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota pa program Pomočnik v tehnoloških procesih.

Poleg tega bodo na Šolskem centru Celje, Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja, program Izvajalec suhomontažne gradnje, na Srednji elektro-računalniški šoli Maribor pa program Elektrotehnik (PTI). Nekateri programi se bodo v šolskem letu 2019/2020 izvajali tudi v vajeniški obliki. Mreža šol s tovrstno obliko izobraževanja se tudi tokrat širi.

V vajeniški obliki se bo mogoče izobraževati za poklic mizarja, kamnoseka, za oblikovalca kovin – orodjarja, za gastronomske in hotelirske storitve, za steklarja, za papirničarja, slikopleskarja – črkoslikarja, za strojnega mehanika, zidarja, elektrikarja, mehatronika, operaterja in kleparja –krovca, so še sporočili z MIZS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.