Naslovnica Svet & EU Najprej 590 milijonov, nato pa kar 13 milijard evrov za vojsko EU

Najprej 590 milijonov, nato pa kar 13 milijard evrov za vojsko EU

Avtor: Spletno Uredništvo

Evropska komisija je sprožila aktivnosti z državami članicami EU za skupno financiranje projektov na obrambnem področju. Že čez nekaj tednov bo sprejela delovni program in objavila razpise v okviru evropskega programa za razvoj obrambne industrije iz proračuna EU 2019–2020.

 

European Army FlagZastava kopenskega rodu skupne vojske Evropske unije (foto: commons.wikimedia.org)

 

Prvič v zgodovini Evrope bo EU napravila velik korak naprej na področju skupne obrambe. Letos in prihodnje leto bo zanjo namenila s podporo v višini 590 milijonov evrov. Pri tem bo  500 milijonov evrov namenjenih za razvoj opreme in tehnologije, preostalih 90 milijonov evrov pa bo na voljo za raziskave. To sodelovanje bo utrlo pot prihodnjemu Evropskemu obrambnemu skladu, ki se bo nato izvajal v letih 2021–2027.

Evropska komisija je junija lani predlagala Evropski obrambni sklad s proračunom 13 milijard evrov za obdobje med leti 2021  in 2027. Novi sklad bo spodbujal evropsko sodelovanje za krepitev močne in inovativne obrambne industrije, da bi v Evropi razvili vrhunsko in interoperabilno tehnologijo in opremo na novih področjih, kot so umetna inteligenca, šifrirana programska oprema, tehnologija dronov ali satelitska komunikacija.

Sklad bo dopolnjeval druge oblike sodelovanja držav EU na tem področju. Ključno politično vprašanje pa bo, ali bo evropska obrambna politika še naprej sledila smernicam NATA, ali se bo postopno povsem distancirala od ameriške in britanske globalne politike. Pravzaprav predsednikovanje Donalda Trumpa in Brexit v kar sama silita.   

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.