Naslovnica Magazin Facebook spet v središču pozornosti Parlamenta EU

Facebook spet v središču pozornosti Parlamenta EU

Avtor: Spletno Uredništvo
Danes se v Evropskem parlamentu obeta posebej zanimivo zaslišanje. Poslanci Odbora za notranji trg in varstvo potrošnikov bodo namreč gostili Facebookovov ‘žvižgačko’ Frances Haugen, kateri bodo zastavili vrsto vprašanj o načinu poslovanja tega družbenega omrežja oziroma tehnološkega podjetja.
Zuckerbergov FB se je znova znašel pod drobnogledom Evropskega parlamenta (foto: flickr.com)

Današnje zaslišanje je organiziral Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov Evropskega parlamenta, vendar v sodelovanju s presenetljivo številnimi ostalimi odbori – za industrijo, za pravne zadeve in za državljanske svoboščine ter tudi s posebnimi odbori za dezinformacije in tudi za umetno inteligenco. Osrednja tema bo pričevanje ‘žvižgača’ o negativnem vplivu izdelkov velikih tehnoloških podjetij na uporabnike.

Poslanci bodo namreč gostili Facebookovov ‘žvižgačko’ Frances Haugen, kateri bodo zastavili celo vrsto vprašanj o spornih točkah poslovanja tega globalnega družbenega omrežja oziroma tehnološkega velikana, ki se je v zadnjih letih že večkrat znašel sredi odmevnih afer. »Na obravnavi bodo obravnavana spletna varnost, preglednost algoritmov in zmanjševanje tveganj v zvezi s predlaganim Zakonom o digitalnih storitvah (DSA).

 Odbor za notranji trg in varstvo potrošnikov trenutno razpravlja o tem, kako bi bilo treba spremeniti in izboljšati predlog DSA, ki ga je Evropska komisija predstavila decembra 2020,« so sporočili s parlamenta EU. Cilj novega zakona je ustvariti varnejši digitalni prostor, zaščititi pravice uporabnikov, boj proti nezakonitim vsebinam na spletu, izboljšanje odgovornosti, večja preglednosti algoritmov, moderiranje vsebin in ciljno oglaševanje.

“Najpomembneje pa je, da bo konec leta 2021 EU predlagala zakon o spletnem političnem oglaševanju in dezinformacijah. Komisija se mora zdaj podvizati, da pripravi ta predlog – razkritja Frances Haugen so pokazala, da ne moremo več čakati. Ne smemo dopustiti ’Cambridge Analytice 2.0’, kjer bi bili osebni podatki zlorabljeni za politične cilje,” je pred zaslišanjem napovedala Christel Schaldemose (S&D, danska), poročevalka za akt o digitalnih storitvah.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.