Naslovnica Svet & EU Uvodni ekonomski forum med EU in državami Srednje Azije

Uvodni ekonomski forum med EU in državami Srednje Azije

Avtor: Spletno Uredništvo
V glavnem mestu Kirgiške republike Biškeku je konec tedna potekal Ekonomski forum EU – Srednja Azija. To je bilo prvo iz niza srečanj na visoki ravni, ki se bodo odvijali v okviru strategije EU o Srednji Aziji. Osnovni cilj te strategije je krepitev gospodarskih vezi med Evropsko unijo in državami centralnega dela Azije.
Forum v glavnem mestu Kirgiške republike je bil zelo množičen (foto: MZZ/gov.si)

Glavno mesto Kirgizije Biškek je konec tedna gostilo prvi Ekonomski forum EU – Srednja Azija. Na zasedanju je bilo govora predvsem o prednostnih področjih sodelovanja Evropske unije z državami srednjeazijske regije. Tokrat so bila tri osrednja tematska področja foruma zelena obnova, digitalizacija in boljše poslovno okolje. Delegacijo EU je vodil izvršni podpredsednik in komisar za trgovino Valdis Dombrovskis.

Prisotni so bili predsedniki in podpredsedniki vlad srednjeazijskih držav, ministri in visoki uradniki iz najmanj petnajstih držav članic EU, predstavniki zasebnega sektorja z območja EU in srednjeazijske regije, mednarodne finančne institucije, mednarodne organizacije in predstavnik civilne družbe. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je ob otvoritvi foruma za udeležence posnela posebno video-sporočilo.

Udeleženci so v skupni izjavi za javnost potrdili svojo zavezanost krepitvi sodelovanja med EU in srednjo Azijo. Cilj strategije EU je pospešiti nadaljnjo diverzifikacijo srednjeazijskih gospodarstev, spodbuditi trgovino, okrepiti delovanje pravno državo in posodobiti regulativni okvir. Forum služi kot platforma za meddržavni in medsebojni dialog, ki bo pomagal pretvoriti strategijo EU za Srednjo Azijo v konkretna dejanja.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.