Naslovnica Slovenija Država je najbolj revnim povišala ‘miloščino’ za 1,1 evra na dan

Država je najbolj revnim povišala ‘miloščino’ za 1,1 evra na dan

Avtor: Spletno Uredništvo

Vlada Republike Slovenije je sprejela predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialno varstvenih prejemkih. Predlog vsebuje povišanje minimalnega mesečnega zneska socialne pomoči za 11%, oziroma za 33,76 evra, kar v letnem povprečju znese 1,1 evra na dan. Predlog so poslali v Državnemu zboru Republike Slovenije, ki ga bo obravnaval po skrajšanem postopku.

Euro Coins

Prejemniki pomoči so hvaležni za vsak evro, a se zadnje povišanje pomoči zdi malce preskromno (maxpixel.freegreatpicture.com)

Predlog sprememb Zakona o socialno varstvenih prejemkih osnovni znesek minimalnega dohodka (denarne socialne pomoči) zvišuje iz 297,53 na 331,26 evrov, kar predstavlja 75 % višine osnovnih minimalnih življenjskih stroškov. Navedeni znesek predstavlja 11,34 % povečanje. Ministrstvo je na podlagi Zakona o socialno varstvenih prejemkih zavezano, da na podlagi primerljive metodologije, najmanj vsakih pet let ugotovi višino minimalnih življenjskih stroškov.

Če bo razlika med višino veljavnega osnovnega zneska minimalnega dohodka in višino na novo ugotovljenih minimalnih življenjskih stroškov presegla 20 %, bo vlada določila novo višino osnovnega zneska minimalnega dohodka. Višina minimalnih življenjskih stroškov je bila zadnjič ocenjena leta 2009, zato je ministrstvo naročilo novo raziskavo o minimalnih življenjskih stroških.

Leta 2009 so osnovni minimalni življenjski stroški, ki omogočajo preživetje samske odrasle osebe (najnujnejši izdatki za življenjske potrebščine), znašali 385,08 evra. Zaradi realno nizke minimalne plače (in tudi povprečne plače) in posledično nesprejemljivega razmerja med denarno socialno pomočjo in najnižjimi plačami oziroma med socialnim varstvom in trgom dela, se je osnovni znesek minimalnega dohodka leta 2010 določil v višini 75 % oziroma v višini 288,81 evra, kar je takrat predstavljalo okoli 50 % neto minimalne plače.

Z novo raziskavo je bilo ugotovljeno, da višina osnovnih minimalnih življenjskih stroškov znaša 441,67 evrov. Z namenom ohranitve podobnega razmerja z neto minimalno plačo kot leta 2010 je ministrstvo z novelo Zakona o socialno varstvenih prejemkih kot nov osnovni znesek minimalnega dohodka predlagalo 331,26 evra, kar predstavlja 75 % višine osnovnih minimalnih življenjskih stroškov.

Navedeni znesek predstavlja 11,34 % povečanje, so izračunali na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Z novelo Zakona o socialno varstvenih prejemkih ministrstvo tako predlaga, da se meja socialne varnosti samskim osebam in parom brez otrok poviša, določenim skupinam posameznikov oziroma družin pa ohrani na enakem nivoju, kot trenutno. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.