Naslovnica Svet & EU Izrael bi raje, da Slovenija ne bi priznala neodvisne Palestine

Izrael bi raje, da Slovenija ne bi priznala neodvisne Palestine

Avtor: Spletno Uredništvo

Minister RS za zunanje zadeve Karl Erjavec je januarja napovedal, da bo Slovenija sama šla po poti priznanja neodvisne Palestine. Sedaj sta na potezi odbor za zunanjo politiko in slovenski parlament, na potezi pa je tudi Izrael. Izraelci namreč načrtno in mimo vseh resolucij Združenih narodov nadaljujejo s kolonizacijo teh ozemelj, slovensko priznanje Palestine pa bi bilo zanje moteče tudi zato, ker bi lahko sprožilo nov val priznanj v zadnjih preostalih evropskih državah, ki tega doslej še niso storile.   

Gaza 1

Še bolj kot pravnoformalno priznanje Palestine bi bila pomembna humanitarna pomoč za Gazo (foto: gloucester2gaza)

 

Minister RS za zunanje zadeve Karl Erjavec se je 22. januarja letos v Bruslju skupaj z nekaterimi drugimi zunanjimi ministri držav EU sestal s predsednikom Palestine Mahmudom Abasom in po tem sestanku odločno napovedal, da bo Slovenija sama šla po poti priznanja neodvisne Palestine.

Naslednji korak te napovedi se začenja danes, saj se je za zaprtimi vrati sestal Odbor za zunanjo politiko pri Državnem zboru RS, ki bo zasedanje za zaprtimi vrati nadaljeval tudi od prihodnjega ponedeljka pa vse do četrtka. Posebej zanimivo bo prav v ponedeljek, ko naj bi se odbor srečal z veleposlanikoma Palestine Salahom Abdelom Shafijem in Izraela Eyalom Selom.

Že včeraj pa se je državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve (MZZ) Andrej Logar srečal z delegacijo Skupine prijateljstva s Slovenijo iz izraelskega parlamenta (Knesseta), ki se v okviru delovnega obiska, na povabilo Skupine prijateljstva z Izraelom v Državnem zboru RS od 8. do 9. marca, mudi v Sloveniji. Sogovorniki so pozdravili prijateljske odnose med Slovenijo in Izraelom in se strinjali, da k njim pomembno prispeva tudi parlamentarna raven.

“Strinjali so se, da so stiki med parlamenti obeh držav zelo dobri in razvejani. Poudarili so pomen dobrega političnega dialoga med državama in odprte in iskrene izmenjave mnenj. Poslanca sta predstavila aktualno dogajanje v regiji ter izzive, s katerimi se sooča Izrael. DS Logar je predstavil slovenska stališča glede bližnjevzhodnega mirovnega procesa s poudarkom na prizadevanjih za rešitev v obliki dveh držav,” so zapisali v sporočilu za javnost MZZ, a niso dodali, kaj so na to izjavo odgovorili gostje iz Izraela.  

Sicer je samostojnost Palestine doslej priznalo približno 140 držav na zemeljski obli. Med njimi je deset članic EU, a brez ‘velesil’ Nemčije, Italije, Francije in Nizozemske (pa tudi Združenega kraljestva, preden je izstopilo iz EU). Palestinsko državo pa priznavajo Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška in Švedska. Priznava jo tudi velika večina afriških, azijskih in držav Južne Amerike, tudi Rusija, Kitajska in Indija. Le pri državah ‘razvitega Zahoda’ se s priznanjem zatika. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.