Naslovnica Slovenija Danes začetek konca plastičnih vrečk, ministrstvo pa bo le strmelo?

Danes začetek konca plastičnih vrečk, ministrstvo pa bo le strmelo?

Avtor: Spletno Uredništvo

Ministrstvo za okolje in prostor obvešča, da bodo od danes, 1. januarja 2019 dalje vse plastične nosilne vrečke obvezno plačljive. Izjema od tega pravila bo veljala le za zelo lahke plastične nosilne vrečke, ki so potrošnikom na voljo za nepredpakirana sveža živila, na primer sadje, zelenjava in delikatesa. Ne gre torej za prepoved same prodaje, ampak za prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk. Ali bo to izjemo uveljavljal ali ne, pa se bo odločil vsak trgovec sam. 

plastikŠirše gledano gre za klasično evropsko-tehnokratsko (anti)logiko reševanja težav: namesto da bi plastične vrečke enostavno prepovedali, želijo od uporabnikov in prodajalcev izterjati več denarja. Težave tako ne bodo rešene, bodo pa zaslužki zagotovo večji. In več časa, kot bo od danes, 1. januarja 2019, trajalo do popolne prepovedi plastičnih vrečk, dlje bo nekdo odslej lahko kasiral (foto: Keng Susumpow/flickr.com)  

 

Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je spomnilo na evropsko direktivo (2015/720/EU), v kateri je določeno, da od 1. januarja 2019 dalje plastične nosilne vrečke potrošnikom ne smejo biti več na voljo brezplačno. Vsaka država članica EU pa se lahko odloči, da bo od te prepovedi izvzela zelo lahke plastične nosilne vrečke (z debelino stene 14 mikronov ali manj), ki so na voljo potrošnikom kot primarna embalaža za sveža nepredpakirana živila.

Skupaj morata biti izpolnjena oba pogoja (debelina stene in namen uporabe), sicer mora distributer plastično nosilno vrečko potrošniku zaračunati. Vsak distributer se sam odloči, ali bo ohranil brezplačne lahke plastične nosilne vrečke, ki so njegovim potrošnikom na voljo za sveža nepredpakirana živila. V uredbi namreč ni zahteve, da morajo biti takšne vrečke brezplačne, uredba to zgolj dopušča.

Direktiva določa zgolj cilj zmanjšanja potrošnje plastičnih nosilnih vrečk, ukrepi za dosego tega cilja pa so v pristojnosti držav članic EU. Direktiva države napotuje, da bi morale države sprejeti takšne ukrepe, ki bi pomagali “trajno zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk in ne bi smeli povzročiti splošnega povečanja proizvodnje embalaže”. 

To pomeni, da zgolj z zamenjavo enega embalažnega materiala (plastika) z drugim embalažnim materialom (na primer papirjem), ob nespremenjeni potrošnji, cilj te direktive ne bo dosežen. Cilj je mogoče doseči zgolj s sočasno spremembo potrošniških navad. Zaradi zahtev za materiale, ki so lahko v stiku z živili, je uporaba recikliranih materialov za primarno embalažo živil zelo omejena, kar velja tudi za papir.

“Zelo pogosto pozabljamo, da brezplačne plastične nosilne vrečke kot primarna embalaža svežih nepredpakiranih živil prispevajo k zmanjšanju količin odpadne hrane v distribucijski verigi, še preden hrana sploh pride do potrošnika, in v domačem okolju – kupi kolikor potrebuješ in ne toliko, kot ti je ponujeno ter k manjšim količinam odpadne embalaže.

Eden od ukrepov izvajana evropske strategije za plastiko je tudi v maju 2018 podan predlog Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih izdelkov na okolje. Slovenija podpira predlog direktive kot pomemben instrument za zmanjšanje količine odpadkov iz plastike v okolju, zlasti v morskem in drugem vodnem okolju,” so zapisali na MOP.  

Slovenija naj bi po besedah prvega moža MOP Jurija Lebana v primeru prodaje lahkih nosilnih plastičnih vrečk zavzela bolj ambiciozno držo od Evropskega parlamenta in Sveta EU ter: “…strmela k temu, da se v letu 2019 ukine prodaja lahkih nosilnih plastičnih vrečk”. Zagotovo pa bi bilo za Slovenijo bolje, če bodo v letu 2019 na MOP pristojni STREMELI k temu cilju in ne zgolj STRMELI.    

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.