Naslovnica Slovenija Avtobiografija Silva Kara in 12. festival gorniškega filma

Avtobiografija Silva Kara in 12. festival gorniškega filma

Avtor: Spletno Uredništvo

Silvo Karo, en najuspešnejših in najdrznejših osvajalcev patagonskih gora v vsej njihovi zgodovini, je te dni bjavil svojo težko pričakovano avtobiografijo. Karo bo svojo 40-letno bogato alpinistično pot predstavil na 12. festivalu gorniškega filma, kjer bodo predavali tudi Nives Meroi, Roman Benet in Ines Papert. Na festivalu pa bo med 26. februarjem in 4. marcem v Ljubljani, Domžalah, Celju in Mojstrani na ogled kar 35 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi, gorski naravi in kulturi.

Fitz Roy v Patagoniji 2

Trije mušketirji Franček Knez, Silvo Karo in Janez Jeglič – Johan pred 35 leti v steni slavnega Fitz Roya v Patagoniji (foto: arhiv S. Kara)

 

Knjiga, ki nosi preprost naslov ‘Alpinist’, je težko pričakovana avtobiografija junaka modernega alpinizma Silva Kara. Slednji sočno in doživeto spisane zgodbe iz plezalno nemara najplodnejšega obdobja slovenskega alpinizma predstavlja bralcem ob 40. obletnici svojega ukvarjanja z alpinizmom, poseben kotiček mu pa bo namenjan tudi na bližnjem festivalu gorniškega filma

“Alpinistična pot me je vodila od romantičnih analognih sedemdesetih do drvečih digitalnih let novega tisočletja, s kmečkega podeželja do brutalnih patagonskih viharjev, prostranih višav Himalaje, ožarjenih dimnikov karakorumskega granita, grenlandskega obzorja, indijskega monsuna, yosemitskih navpičnih zidov in prelepih Julijskih Alp,” poudarja Silvo Karo.

“Predanost, drznost, gorečnost in iskreno prijateljstvo je skupaj s Frančkom Knezom in Janezom Jegličem – Johanom rodilo navezo treh mušketirjev. Mojo alpinistično kariero, ki je segala od himalajskih 8000 metrov do 8a v športnem plezanju, so najbolj zaznamovale velike stene Fitz Roya, Cerro Torreja, Torre Eggerja in Bhagirathija,” še dodaja alpinist, ki je zvesto sledil modernim trendom vrhunskega alpinizma in ga pripeljal do ‘light and fast’.

Karo se je že pred avtobiografijo večkrat pojavil v medijih. Esej s Karovim podpisom ‘Patagonia: Terra Mystica’ je bil objavljen v knjigi Voices from the Summit (2000). Film ‘Cerro Torre South Face’ je leta 1989 prejel srebrni encijan za najboljši alpinistični film na festivalu v Trentu. Ljubezen do filma je leta 2007 nadgradil z ustanovitvijo Festivala gorniškega filma. Leta 2010 je postal častni član angleškega Alpine Cluba, doma pa prejel odlikovanje red za zasluge Republike Slovenije.

“Ime Silvo Karo pri večini plezalcev po vsem svetu vzbudi tiho strahospoštovanje. Kako lahko običajen človek prepleza takšne stvari? Njegove najnevarnejše in najzahtevnejše smeri so po več kot treh desetletjih še vedno neponovljene. To ni navadna avtobiografija: to je zgodba o borcu, ki je z druge strani prinesel nekaj dragocenega,” pravi Paul Pritchard, alpinist in pisatelj.

“Akterji zlate dobe slovenskega alpinizma so se vzponov lotevali s takšno gorečnostjo, da se zdi, kot da so preživeli obdarjeni s skoraj nadčloveškimi sposobnostmi. Ljudi, smeh, duhovite podrobnosti in intenzivnost plodnega obdobja v knjigi spoznavamo skozi življenjsko zgodbo enega najboljših v zgodovini,” pa je dodal Kelly Cordes, prav tako pisatelj in alpinist.

Ob 40. obletnici svojega ukvarjanja z alpinizmom bo Silvo Karo o bogati alpinistični poti in knjigi Alpinist 2. marca spregovoril v Cankarjevem domu v Ljubljani. Na 12. festivalu gorniškega filma pa bo slišati še dvoje izjemnih zgodb iz navpičnice, in sicer navdihujočo pripoved italijansko-slovenske naveze Nives Meroi in Romana Beneta, ki sta se skupaj povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov, ter predavanje nemške vrhunske alpinistke in ledne plezalke Ines Papert.

Doma in v svetu uveljavljeni slovenski gorniški festival bo letos že dvanajsto leto prek velikega platna prenesel gore v doline. V sporočilu za javnost PR službe festivala so dodali še, da bodo letos bo gledalcem ponudili 35 filmov iz 19 držav, ki bodo razdeljeni v kategorije alpinizem, plezanje, gorska narava in kultura ter gore, šport in avantura.

V Cankarjevem domu v Ljubljani, Mestnem kinu Domžale, Mestnem kinu Metropol v Celju in Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani se tako med 26. februarjem in 4. marcem obeta teden navdihujočih zgodb posameznikov, ki premikajo meje v plezanju in alpinizmu, skrivnostnih gorskih kultur in ogroženih živalskih vrst, veličastnih podob gora, dih jemajočih pustolovščin in močnih naravovarstvenih sporočil iz zakladnice gorskega sveta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.