Naslovnica Slovenija Aktivnosti za preprečevanje pranje denarja se stopnjujejo

Aktivnosti za preprečevanje pranje denarja se stopnjujejo

Avtor: Spletno Uredništvo

Urad Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja se je v zadnjih tednih posvetil sprejetju novega zakona o preprečevanju pranja denarja, novemu seznamu sumljivih držav in novemu akcijskemu načrtu Komisije EU.

Aktivnosti za preprečevanje pranje denarja se stopnjujejoNa svetu obstaja 233 držav, na zadnjem seznamu držav z večjim tveganjem za pranje denarja pa je kar 72 držav (foto: flickr.com)

 

V soboto, 11. julija je začel veljati ‘Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma (ZPPDFT-1B)’. Gre za posodobitev prejšnjega akta glede na tehnološke novosti in načine delovanja raznih ne-denarnih plačilnih sredstev ter za njegovo uskladitev z aktualnimi evropskimi predpisi. Komisija EU je sicer že maja objavila nov ‘Akcijski načrt za celovito politiko EU na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma.

»Načrt temelji na 6 stebrih, ki se nanašajo na učinkovito implementacijo obstoječih predpisov, vzpostavitev enotnih evropskih pravil, nadzor na ravni EU, vzpostavitev mehanizma za podporo in sodelovanje finančnih obveščevalnih enot, boljšo uporabo informacij v okviru kazenskega prava ter krepitev globalne vloge EU,« so sporočili z Urada RS za preprečevanje pranja denarja ter dodali informacijo, da je Komisija EU zaradi kompleksnosti te problematike sprožila javno posvetovanje, ki bo potekalo do 29. julija.

Ta teden pa je bil objavljen tudi nov seznam držav, v zvezi s katerimi obstajajo največji indici za pojav pranja denarja ali financiranja terorizma. Na prvem mestu spiska je Iran, sledijo mu Severna Koreja, Jemen, Pakistan in Sirija. Po novem je na tem seznamu od vseh evropskih držav najvišje uvrščena Albanija (17. mesto), zelo presenetljivo pa je Islandija le tri mesta za njo (20. mesto).

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.