Naslovnica Gospodarstvo Povrnili so stroške za sodelovanje v shemah kakovosti

Povrnili so stroške za sodelovanje v shemah kakovosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je pravkar odobrila nepovratna sredstva za kmetijska gospodarstva, ki so pridobila certifikat za upravičeno shemo kakovosti oziroma za določen proizvod iz upravičene sheme kakovosti. Gre za prvih 70 upravičencev, ki bodo skupno prejeli 32.190 evrov.

Povrnili so stroške za sodelovanje v shemah kakovosti

Od vključevanja v sheme kakovosti imajo koristi vsi – od ponudnikov do protrošnkov (foto: pxhere.com)

 

 Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je odobrila 32.190 evrov nepovratnih sredstev za 70 upravičencev oziroma kmetijskih gospodarstev, ki so uspešno pridobila certifikat za upravičeno shemo kakovosti oziroma za določen proizvod iz upravičene sheme kakovosti. Nepovratna sredstva so namenjena povrnitvi stroškov, ki ji imajo kmetije oz. pravne osebe z vključitvijo v Upravičeno shemo kakovosti.

Preko vključevanja kmetijskih gospodarstev v sheme kakovosti želijo obenem povečati dodano vrednost kmetijskih proizvodov, povečati količino proizvodov iz shem kakovosti na trgu in potrošnikom zagotoviti višji standard izdelkov. Do izteka razpisa (20. decembra 2019) je na Agencijo prispelo 110 vlog. Od tega je bilo 91 vlog za sklop A, kjer so upravičenci kmetijska gospodarstva in 19 vlog za sklop B, kjer so upravičenci druge pravne osebe. Od prvih 91 je Agencija nazadnje odobrila 70  vlog.

V okviru razpisa so subvencionirane sheme in proizvodi iz shem kakovosti, kot so zaščitena geografska označba (Ptujski lük in Slovenski med), zaščitena označba porekla (Bovški sir, Sir Mohant, Sir Tolminc in Ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre), ekološka pridelava in predelava, registrirana shema kakovosti za vino (kakovostno vino ZGP, vrhunsko vino ZGP in vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem) ter izbrana kakovost (mleko, mlečni izdelki s kmetij, sadje, predelani izdelki iz sadja, govedo, goveje meso, perutnina, perutninsko meso).

Še pred iztekom meseca julija pa bo sledila tudi izdaja odločb tistim, ki so kandidirali za sklop B.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.