Naslovnica Slovenija 120 milijonov za energetsko prenovo v mestnih občinah

120 milijonov za energetsko prenovo v mestnih občinah

Avtor: Spletno Uredništvo

Združenje mestnih občin Slovenije (ZMOS) je potrdilo prva seznama izbranih operacij, ki bodo financirane z uporabo mehanizma celostnih teritorialnih naložb.

Maribor Glavni trgTudi v središču Maribora bodo prenavljali (vir slike:Ministrstvo za okolje in prostor)

Po ugotovitvi Ministrstva za okolje in prostor ter Ministrstva za infrastrukturo, da je bil postopek izbora operacij izveden skladno s predpisi in navodili,  je ZMOS potrdil seznama izbranih projektov urbanega razvoja za celovito urbano prenovo in za energetsko prenovo stanovanj v javni lasti, s katerimi želijo mestne občine doseči cilje zastavljene v trajnostnih urbanih strategijah. 

Gre za ukrepe  za izboljšanje urbanega okolja, oživitev mest, sanacijo in dekontaminacijo degradiranih zemljišč (vključno z območji, na katerih poteka preobrazba), zmanjšanje onesnaženosti zraka in spodbujanje ukrepov za zmanjševanje hrupa. Projekti se bodo predvidoma izvajali v mestnih občinah Maribor, Celje, Velenje, Slovenj Gradec, Ptuj, Novo Mesto, Murska Sobota, Kranj, Ljubljana, Nova Gorica in Koper. 

V izbor za sofinanciranje iz Evropskega sklada za regionalni razvoj se je uvrstilo 34 celovitih projektov za urbano prenovo v skupni vrednosti skoraj 120 milijonov evrov in 9 projektov celovite energetske prenove večstanovanjskih stavb v javni lasti.

Predvidoma konec septembra ZMOS načrtuje objavo še tretjega povabila, tokrat za ukrepe trajnostne mobilnosti v mestih.  

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.