Naslovnica Svet & EU Že peti dogovor Komisije EU za cepivo, ki sploh še ne obstaja

Že peti dogovor Komisije EU za cepivo, ki sploh še ne obstaja

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU se še naprej dogovarja za nakupe morebitnega cepiva proti koronavirusu COVID-19 in sicer že s petim farmacevtskim podjetjem. Tokrat gre za ameriško družbo Moderna. Predhodno je Komisija že sklenila različne dogovore s podjetji Sanofi-GSK, Johnson & Johnson, CureVac in Astra Zeneca.

Že peti dogovor Komisije EU za cepivo ki sploh še ne obstajaBostonska Moderna velja za pionirja v razvoju novega razreda cepiv, kateri temelji na ‘infomacijski’ RNA, oziroma angleško ‘mRNA’ (foto: modernatx.com)

 

Komisija EU se je tokrat za nakup še neobstoječega cepiva proti koronavirusu COVID-19 dogovorila že s peto farmacevtsko družbo in sicer je tokrat to ameriška Moderna. Predhodno je Evropska komisija že sklenila različne oblike dogovorov s francoskim podjetjem Sanofi-GSK, ameriškim Johnson & Johnson, nemškim CureVac-om in švedsko-britansko družbo Astra Zeneca.

 

Podobno kot za prve štiri naj bi tudi predvidena pogodba z Moderno zagotovila možnost, da bi lahko države članice EU kupile cepivo za svoje potrebe in ga nato tudi darovale državam z nižjimi prihodki. države (kar v sporočilih za javnost ponavljajo tako intenzivno, da je že kar nenavadno. Komisija EU naj se sicer dogovorila za začetni nakup 80 milijonov odmerkov v imenu vseh držav članic EU in za možnost nakupa nadaljnjih 80 milijonov.

»Po intenzivnih pogajanjih je Komisija zaključila pogovore s petim farmacevtskim podjetjem, da bi Evropejcem omogočili hiter dostop do cepiva proti koronavirusu. Vlagamo v podjetja, ki uporabljajo različne tehnologije, da povečamo svoje možnosti za cepiva, ki so varna in učinkovita. Nadaljujemo s pogovori z drugimi podjetji – saj želimo zagotoviti, da bodo cepiva hitro na voljo na trgu,« pravi predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen.

Evropske naložbe v različna cepiva proti koronavirusu naj bi bile po mnenju Komisije EU koristne ne le za države članice EU, ampak kar za ves svet, saj naj bi bistveno pripomogle v boju proti korona virusu. Težava je v tem, da cepiva še nikjer nimajo, da torej še nič ni preverjenega, oziroma dokazano neškodljivega. Zakaj torej sklepati pogodbe in investirati skupni denar v kar pet zasebnih podjetij, če je ustaljena evropska praksa (ne le v zdravstvu, ampak na vseh področjih) ta, da se prek javnega razpisa izbere najboljšo rešitev?

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.