Naslovnica Slovenija Kongres o zdravem in uspešnem življenju za vse

Kongres o zdravem in uspešnem življenju za vse

Avtor: Spletno Uredništvo

Na Gospodarskem razstavišču od danes poteka tridnevna konferenca Svetovne zdravstvene organizacije o neenakosti v zdravju, imenovana ‘Zdravo in uspešno življenje za vse’. Na neenakosti v zdravju različne politike držav, od socialne do zaposlitvene in izobraževalne, v zdravstvu pa k neenakostim najbolj prispevajo razlike v dostopnosti do zdravstvenih storitev, vključno z dostopom do preventivnih programov.

 Kongres o zdravem in uspešnem življenjuTako je pred 11 leti potekala tiskovna konferenca po kongresu o neenakosti, ki ga je tedaj gostila Južna Koreja (foto: pxhere.com)

 

Konferenco Svetovne zdravstvene organizacije o neenakosti v zdravju ‘Zdravo in uspešno življenje za vse’ so uradno otvorili minister za zdravje Aleš Šabedr, dr. Iroske Ostlin, v.d regionalne direktorice Evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije in ga. Chis Brown, vodje evropskega urada SZO za vlaganja v zdravje in razvoj. Šabedr je izpostavil, da sodi Slovenija med bolj uspešne države pri soočanju z neenakostmi v zdravju.

Glede na podatke nam je v obdobju 2012 do 2014 uspelo neenakosti v pričakovani življenjski dobi med skupinami z različno stopnjo izobrazbe kljub krizi zmanjšati, kar ni uspelo veliko državam. Žal pa se sta se na primer v tem obdobju napram prej povečala kajenje žensk v času nosečnosti in debelost v času nosečnosti. Povečalo se je tudi kajenje pri mladih. To smo, upam zdaj ustrezno naslovili z novo zakonodajo.

Razlike v zdravju so v Sloveniji sicer najbolj povezane s stopnjo izobrazbe, ta pa pogosto s socialno-ekonomskim statusom”, je poudaril minister. Sicer Slovenija velja za državo, kjer so razlike v dostopnosti do zdravstvenih storitev med manjšimi na svetu. Obstajajo pa razlike glede vključevanja v preventivne programe. Pri programu SVIT, na primer, se na program slabše odzivajo moški kot ženske, kar se je sicer z ustreznimi pristopi in promocijo programa posebej za moške izboljšalo.

Še vedno pa je v odzivnosti 10% razlike. Posamezniki in določene skupine prebivalstva se na primer zaradi pomanjkanja časa, nepoznavanja, nezavedanja ali neutemeljenega strahu zelo različno udeležujejo preventivnih pregledov, ki so v zdravstvu v Sloveniji na voljo v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja. “V zadnjih letih smo v zdravstvu v okviru evropskih projektov (Mobilne enote na področju drog, MOST in SOPA) razvili vrsto pristopov, s katerimi naslavljamo potrebe najbolj ranljivih skupin v lokalnih okoljih in v sodelovanju s socialnim varstvom in nevladnimi organizacijami.

Centri za krepitev zdravja, na primer, lahko s svojimi programi in delavnicami učinkovito prispevajo k boljšemu zdravju ljudi, seveda pa se morajo ljudje v te programe vključiti. V omenjenih evropskih projektih se ukvarjamo prav s tem, kako v te programe vključiti tiste, ki jih najbolj potrebujejo in se pogosto najslabše odzivajo,« pojasnjujejo na Ministrstvu za zdravje (MZZ).

Eden od pomembnih dejavnikov za neenakosti v zdravstvu je tudi zdravstvena pismenost – na primer, da ljudje razumejo, kako v svoje dobro najbolje uporabljati zdravstveni sistem. Ker tega ne gre prepuščati iznajdljivosti posameznika bi radi v MZZ poenostavili dostop do razumljivih informacij, ki so na voljo pacientu. Konferenca Svetovne organizacije pa je odlična priložnost za izmenjavo izkušenj z drugimi in tudi za predstavitev primerov dobre prakse, ki smo jih razvili v Sloveniji. 

V okviru konference bo sprejeta Ljubljanska izjava, predstavljeni pa bodo tudi preliminarni podatki iz poročila, ki ga bo Svetovna zdravstvena organizacija v celoti objavila septembra letos.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.