Naslovnica Gospodarstvo Prva generacija menedžerjev, specializiranih za mestna središča

Prva generacija menedžerjev, specializiranih za mestna središča

Avtor: Spletno Uredništvo

Prvi letnik izobraževalnega programa za mestne menedžerje, ki so ga omogočili Javna agencija SPIRIT Slovenija, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo in Fakulteta DOBA, se končuje. Prva generacija slušateljev bo na svečani prireditvi v četrtek, 13. junija 2019, na Ljubljanskem gradu prejela certifikate za uspešno zaključeno usposabljanje.

Prva generacija menedžerjev specializiranih za mestna središča

Upravljanje mestnih središč zahteva poznavanje raznih delovnih področij, raznolikoh strokovnih znanj oziroma kar več različnih poklicev (foto:  en.wikipedia.org) 

 

Na zaključni prireditvi na Ljubljanskem gradu bo tudi podrobneje predstavljen projekt TCM (Town Centre Management – upravljanje mestnih središč), govora bo o ukrepih spodbujanja podjetništva v mestnih središčih, na koncu pa bo na vesti še slavnostna podelitev certifikatov. Prvi program šolanja specializiranih mestnih menedžerjev v Sloveniji je bil pripravljen po vzoru podobnih izobraževalnih programov in usposabljanj za urbane menedžerje v različnih evropskih mestih.

Gre predvsem za kraje, v katerih se zavedajo težav zaradi izumiranja mestnih središč. Sicer gre običajno za krajše in intenzivnejše programe, ki pa dajejo izjemne rezultate. Tudi v prvem domačem izobraževalnem programu za mestne menedžerje, katerega se ga je udeležilo 25 slušateljev, so bile prepoznane najpomembnejše kompetence ter oblikovane v intenziven program, prilagojen slovenskim razmeram.

Poudarek je bil na lažjem upravljanju mestnih središč, njihovi ponovni oživitvi ter zagotavljanju trajnostnega razvoja za kakovostno bivanje prebivalcev in tudi obiskovalcev. Javna agencija SPIRIT Slovenija je že v letih 2016 in 2017 v sodelovanju s PTZ GZS in Zavodom Koper Otok (ki je leta 2015 prejel posebno evropsko priznanje za spodbujanje podjetništva) v okviru izvajanja modela TCM, spodbujala inovativne ukrepe za oživljanje slovenskih mestnih središč.

Za lažje usklajevanje ukrepov posameznih občin, je leta 2017 pripravila podrobno analizo ukrepov za spodbujanje podjetništva in oživljanje mestnih središč in jo v letu 2018 nadgradila s praktičnim Priročnikom primerov dobrih praks za spodbujanje podjetništva v mestnih središčih. Kot so pri agenciji navedli v sporočilu za javnost, so nato v letu 2018 v sodelovanju z občinami, ki imajo že v celoti ali delno uveden model TCM izvedli še 12 delavnic za izmenjavo dobrih praks.

Letos pa svoje delo le še nadgrajujejo s promocijo in usposabljanji na področju upravljanja mestnih središč.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.