Naslovnica Svet & EU Zaščita otrok ne sme trpeti zaradi zaščite zasebnosti

Zaščita otrok ne sme trpeti zaradi zaščite zasebnosti

Avtor: Spletno Uredništvo

Odbor za državljanske svoboščine v Evropskem parlamentu je včeraj predlagal podaljšanje veljavnosti zakonodaje, prek katere se bo omogočilo nadaljevanje samodejnega odkrivanja spolne zlorabe otrok na spletu. Pri tem skušajo najti pravo mero med preprečevanjem kriminala, zaščito otrok in pa tudi zaščito zasebnosti.

Zaščita otrok ne sme trpeti zaradi zaščite zasebnostiPoslance skrbi, da bi lahko kdo preveč ohlapna pravila o preprečevanju spolne zlorabe otrok na spletu lahko izkoristili za ilegalne vdore v zasebnost (foto: pxhere.com)

 

21. decembra bo začel predvidoma povsod po EU veljati nov Evropski zakonik o elektronskih komunikacijah, v kateri so tudi novosti glede e-zasebnosti. Vendar pa je že Evropska komisija predlagala začasno spremembo direktive o e-zasebnosti, da se omogoči nadaljevanje samodejnega odkrivanja spolne zlorabe otrok na spletu, kar sicer po novih predpisih ne bi bilo več mogoče. Tudi Odbor za državljanske svoboščine v Evropske parlamentu je zahteval podaljšanje veljavnost starih predpisov.

Predlagana uredba predvideva omejene in začasne spremembe pravil, ki urejajo zasebnost na področju elektronskih komunikacij. Tako bodo ponudniki medosebnih komunkacijijskih storitev, kot so spletna sporočila, glasovni prenos prek internetnega protokola (VoIP), klepet in e-poštne storitve, lahko še naprej samodejno odkrivalo, prijavljali in odstranjevali vsebine s spolno zlorabo otrok na spletu.

»IT podjetja na svojih strežnikih samodejno, s pomočjo tehnologije “hash” prstnih odtisov, kot je PhotoDNA, že vrsto let avtomatsko zaznavajo (predhodno znana) identificirana gradiva s spolnimi zlorabami otrok. Tehnologija jim omogoča, da gradiva zaznajo, ne da bi uporabnikom kršila pravico do zasebnosti. Za uspešno omejevanje posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu je tovrstno delovanje izjemnega pomena.

Ponudniki spletnih storitev letno prijavijo več kot 17 milijonov prostovoljnih prijav spolnih zlorab otrok na spletu odgovornim oblastem prek uporabe tehnoloških orodij za zaznavo spornega gradiva na njihovih spletnih omrežji,« so že pred časom pojasnjevali s slovenske prijavne točke Spletno oko, kjer že 13 let pomagajo pri odstranjevanju posnetkov spolnih zlorab otrok s spleta in tudi pri pregonu storilcev.

Evropski poslanci želijo ohraniti to obliko samodejne zaščite, a naj bi pri tem uporabljali tehnologije, ki najmanj posegajo v zasebnost. Pri tem so še poudarili, da zakonodaje ne bi smeli tolmačiti tako, da prepoveduje ali slabi celotno šifriranje in tega odstopanja ne bi smeli razširiti na avdio komunikacije. S slovenskega Spletenega očesa pa so sporočili tudi več kot zaskrbljujoče podatke iz lanskega leta, ko je bilo med prijavami kar 57% žrtev na posnetkih zlorab otrok mlajših od 10 let, 20% pa celo od mlajših 6 let!

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.