Naslovnica Magazin Nekateri so pozabili, komu se plačuje vnaprej

Nekateri so pozabili, komu se plačuje vnaprej

Avtor: Spletno Uredništvo

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT ponovno opozarja na spletno prevaro, s katero želijo kriminalci pridobiti podatke s kreditnih kartic, da bi nato ukradli večje vsote denarja. Podobni ‘phishing’ napadi se vrstijo že od aprila, v zadnjem ponedeljkovem napadu pa je v nekaj urah nasedlo več kot sto Slovencev.

 

Primer ponedeljkovega phishing napada oziroma poskusa goljufije prek lažne elektronske pošte (foto: SI-CERT)

 

Ste tudi vi v ponedeljek dopoldan prejeli elektronsko obvestilo o paketu, ki vas čaka na pošti? In niste opazili, da je v besedilu omenjena celo Slovaška pošta? Pa se vam prav tako ni zdelo čudno, da Pošta Slovenije doslej ni poslovala na tak način? Potem vas bo zanimalo, da je Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT sporočil, da so spletni kriminalci v ponedeljek dopoldan v samo dveh urah razposlali več kot 30.000 sporočil na slovenske elektronske naslove in očitno jim je kar nekaj ljudi nasedlo.

»Že kmalu po 8. uri zjutraj so prejeli prve prijave uporabnikov in sprožili ukrepe za odstranitev phishing strani in vpis na zadržalne sezname brskalnikov. Vseeno paje v vmesnem času na povezavo kliknilo skoraj tisoč Slovencev, več kot 130 pa jih je tudi vpisalo podatke kreditne kartice.V istem dnevu so obravnavali še dva tovrstna napada pod krinko podjetja DHL in še phishing napad, kjer so goljufi ciljali na gesla za elektronsko pošto,« so zadnji ‘phishing’ napad pojasnili s SI-CERT-a.

Tokrat so spletni kriminalci pred e-sporočila zahtevali, da mora uporabnik potrditi plačilo v višini 2,99 evra, da bi lahko prevzel paket na Pošti Slovenije. Klik na povezavo pa je vodil na ponarejeno spletno stran, kjer je bilo potrebno vnesti podatke kreditne kartice, potem pa so spletni nepridipravi prosili še za potrditveno kodo s strani vaše banke. Rezultat je bil ta, da je bila nazadnje potrjena transakcija v višini celotnega limita posameznika (celo do 1000 evrov).

Pošta Slovenije je že večkrat opozorila, da za dostavo paketov nikoli ne zahteva plačila vnaprej, obstaja pa celo znan slovenski rek o tem, komu se plačuje vnaprej. Vseeno pa so letošnje izredne okoliščine botrovale k temu, da se je nakupovanje prek spleta bistveno povečalo, zato so se tudi poskusi spletnih goljufov pomnožili. Čas pred božično novoletnimi prazniki pa je še posebej občutljiv, saj zaradi pandemije številni novi uporabniki spletnih trgovin čakajo na sporočila o dostavi nakupljenega blaga.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.