Naslovnica Gospodarstvo EU bo pospešila razvoj procesorjev in polprevodnikov

EU bo pospešila razvoj procesorjev in polprevodnikov

Avtor: Spletno Uredništvo

Večina držav članic EU in med njimi tudi Slovenija se je v skupnem dokumentu zavzelo za večje medevropsko sodelovanje na področju tehnologij procesorjev in polprevodnikov. To področje je ključnega pomena zaradi nadaljnjega razvoja gospodarstva v EU, inovacij in globalne konkurence.

EU bo pospešila razvoj procesorjev in polprevodnikovSredstva za investicije v razoj porocesorjev in polprevodnikov naj bi poiskali med paketi EU za okrevanje in odpornost (foto: pxhere.com)

 

Procesorji in polprevodniki se uporabljajo na vseh področjih sodobnega življenja, kjer je prisotna elektronska oziroma računalniška tehnologija – v avtomobilih, medicinski opremi, mobilnih telefonih… Uporaba procesorjev in polprevodnikov je prisotna pri vseh ‘pametnih’ napravah in različnih storitvah. Pri izdelavi le-teh udeležena podjetja si konkurirajo na globalni ravni, jasno pa je, da bi bila rada EU tudi glede teh tehnologij neodvisna in konkurenčna.

Zato se je večina držav članic EU in med njimi tudi Slovenija odločila, da temu področju odslej posveti več pozornosti. Najprej so se v skupnem dokumentu zavzeli za večje med-evropsko sodelovanje na področju razvoja tehnologij procesorjev in polprevodnikov. Skupna želja podpisnikov dokumenta je okrepiti evropsko proizvodnjo elektronike in vrednostno verigo vgrajenih sistemov, oziroma povečati naložbe v vsej polprevodniški verigi, od opreme in materialov do oblikovanja in napredne proizvodnje ter embalaže.

»Evropa ima vse potrebno za diverzifikacijo in zmanjšanje kritične odvisnosti, hkrati pa ostaja odprta. Zato bomo morali zastaviti ambiciozne načrte, od zasnove čipov do napredne proizvodnje, ki napreduje do 2nm vozlišč, s ciljem razlikovanja in vodenja v naših najpomembnejših vrednostnih verigah. Današnje zelo dobrodošle skupne napore so pomemben korak naprej – odprle bodo pot do ustanovitve industrijskega zavezništva.

Kolektivni pristop nam lahko pomaga izkoristiti naše obstoječe moči in izkoristiti nove priložnosti, saj imajo napredni procesorski čipi vedno pomembnejšo vlogo za evropsko industrijsko strategijo in digitalno suverenost,” je ob podpisu skupne izjave povedal Thierry Breton, komisar EU za notranji trg.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.