Naslovnica Svet & EU Zaradi Brexita bi radi v letošnji proračun EU dodali še 4,24 milijarde evrov

Zaradi Brexita bi radi v letošnji proračun EU dodali še 4,24 milijarde evrov

Avtor: Spletno Uredništvo

Komisija EU bi rada spremenila proračun EU za letos in sicer zato, da se zagotovi rezervni sklad za prilagoditve držav članici in struktur EU na Brexit. Pri tem ne gre le za kakšen lepotni popravek proračuna, ampak bi radi že letos razpolagali z dodatnih 4,24 milijarde evrov.

Zaradi Brexita bi radi v letošnji proračun EU dodali še 424 milijarde evrov

Nedvomno si bomo kaotični izhod Združenega kraljstva iz EU dobro zapomnili (foto: pixabay.com)

 

 Komisija EU bi rada spremenila proračun EU za letos in sicer zato, da se zagotovi rezervni sklad za prilagoditve držav članici in struktur EU na Brexit. Pri tem ne gre le za kakšen lepotni popravek proračuna, ampak bi radi že letos razpolagali z dodatnih 4,24 milijarde evrov. S tem lepim kupom denarcev bi bilo zagotovo na voljo dovolj sredstev za podporo državam EU pri odpravljanju prvih negativnih posledic Brexita.

»S tem bi proračun znašal 168,5 milijarde evrov v obveznostih in 170,3 milijarde evrov v plačilih. Rezerva bo hitro na voljo, bo prilagodljiva ter bo krila odhodke zaradi negativnih posledic brexita v vseh državah članicah v obdobju 30 mesecev. Skupni znesek rezerve je 5,37 milijarde evrov za večletni finančni okvir za obdobje 2021–2027,« so še razkrili na Evropski komisiji.

Če bo predlog o povečanju proračuna EU sprejet, bo torej večina sredstev predvidoma razdeljena že v letu 2021. Točen znesek bo izračunan na podlagi pričakovanih posledic na gospodarstvo vsake države članice EU, pri čemer bodo upoštevane gospodarske povezave z Združenim kraljestvom (ZK), kot so npr. trgovina z blagom in storitvami, ribiški sektor EU… Preostali del sredstev pa bo izplačan leta 2024, ko bo Komisija EU od držav članice prejela poročila o dejanskih odhodkih.

Žal je Komisija tudi tokrat v zamudi – predlog so o povišanju proračuna so posredovali naprej šele 25. decembra 2020, čeprav je bil referendum o Brexitu na vrsti 23. junija 2016. Med vsemi ceremonijami in zapleti, ki so si na relaciji EU – ZK sledili v teh štirih in pol letih, je bilo časa za oblikovanje rezervnega sklada več kot dovolj. Prav tako bode v oči, da Komisija EU ostaja alergična na datume in roke, oziroma jih v svojih dokumentih pogosto prav namensko ne omenja.

To potrjuje tudi zaključek v zadnjem sporočilu za javnost, da bo Komisija EU zdaj(?) skupaj s Parlamentom EU in Svetom EU zagotovila, da bo denar čim prej na voljo podjetjem in podjetjem, regijam in lokalnim skupnostim. Beseda zdaj v resnici pomeni usklajevanje na treh različnih nivojih in to običajno traja mesece, ali celo leta. Ker se PR službe evropskih organov tega dobro zavedajo, si nihče ne upa zapisati datumov ali rokov, do kdaj naj bi bilo nekaj narejeno.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.