Naslovnica Gospodarstvo Kontejnerjev skoraj enako kot predlani, drugje opazen upad pretovora

Kontejnerjev skoraj enako kot predlani, drugje opazen upad pretovora

Avtor: Spletno Uredništvo

V edinem slovenskem tovornem pristanišču Luki Koper so pred kratkim objavili svojo širšo strategijo družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja, poleg tega pa so predstavili tudi številke o pretovoru v lanskem letu.

Ogromna kontejnerska ladja prevoznika Maersk v koprskem pristanišču med jutranjo zarjo (foto: Kristjan Stojakovič/Luka Koper)

 

Izbruh pandemije koronavirusa Covid 19 je negativno vplivaal na celotno globalno gospodarstvo in tudi na slovensko. Luka Koper d. o. o., ki je ena najpomembnejših gospodarskih družb v Sloveniji, je negativne posledice upada blagovnih tokov sicer občutila, a doslej niso bile pretirano prehude. V Luki Koper so opravili analizo lanskega poslovanja in predstavili številke. Upad prometa so zaznali na vseh petih področjih, a s precejšnjimi razlikami.

Pretovor kontejnerjev se je še najmanj zmanjšal, saj je glede na leto prej (v tonah, oziroma glede na težo tovora) upadel le za 2 %. Pri pretovoru avtomobilov so sicer v drugi polovici leta 2020 zaznali bolj spodbudne trende, vseeno je bilo avtov za 10% manj kot v letu 2019, kar pa je precej bolje kot v drugih konkurenčnih evropskih pristaniščih. Pri generalnih, tekočih ter sipkih in razsutih tovorih je bil upad večji in se je gibal okrog 25%.

»Upad proizvodnje avtomobilov je prizadel celotno dobavno verigo, kar se pozna na pretovoru generalnih tovorov, predvsem pri jeklenih proizvodih, in na terminalu za razsute tovore, kjer pretovarjamo surovine za jeklarsko industrijo. Del upada razsutih tovor pripisujemo splošnemu zmanjševanju uporabe termalnega premoga, ki je posledica čedalje višjih dajatev na izpuste toplogrednih plinov,« so še pojasnili z Luke Koper.

V povprečju se je količina vsega lani pretovorjenega tovora v tonah, v primerjavi z letom prej zmanjšala za 14 %.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.