Naslovnica Slovenija Zahvale krvodajalcem, transfuzijski centri pa še naprej delujejo le dopoldan

Zahvale krvodajalcem, transfuzijski centri pa še naprej delujejo le dopoldan

Avtor: Spletno Uredništvo

December je mesec praznikov, obdarovanja in tudi dobrodelnosti. Rdeči križ Slovenije se je pravkar zahvalil vsem krvodajalcem in spomnil na akcijo ‘Skupaj nas drži darovana kri’. Žal pa so urniki dela transfuzijskih postaj po vsej državi še vedno precej neprijazni do darovalcev. 

Očitno je problem, da bi bili transfuzijski centri odprti vsaj en popoldan na teden (foto: rks.si)

 

V teh kriznih časih za celotno slovensko državo je kri krvodajalcev še toliko bolj pomembna. Trenutno število krvodajalcev v Sloveniji potrjuje, da sta solidarnost in pomoč še naprej zelo cenjeni vrednoti. Vendar pa tudi potrebe po darovani krvi, kljub pandemiji koronavirusa, ostajajo še kako aktualne. Zato so na Rdečem križu Slovenije spomnili na decembrsko akcijo s sloganom ‘Skupaj nas drži darovana kri’.

 

Za doslej izkazano pomoč so se seveda zahvalili vsem, ki brezplačno darujejo kri, hkrati pa so povabili nove krvodajalce, da se jim in pridružijo postanejo del velike slovenske družine srčnih ljudi. Spomnili so tudi na krvodajalsko-ozaveščevalno akcijo ‘Daruj energijo za življenje’, kjer že deseto leto skupaj sodelujejo Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino, Rdeči križ Slovenije in Petrol.

Transfuzijska služba in Rdeči križ Slovenije s stalnim spremljanjem združenih zalog krvi ter vabljenjem krvodajalcev glede na dejanske potrebe zagotavljata odgovorno, skrbno in racionalno ravnanje s krvjo, kar velja tudi za čas epidemije s koronavirusom Covid-19. Vendar pa ima jo strokovne medicinske službe, ki skrbijo za odvzeme krvi, vsaj glede urnikov iz leta v leto slabši pristop do krvodajalcev.

Že pred leti so začeli po celi državi ukinjati popoldanske odvzeme krvi, tako da danes le v Mariboru odvzemajo kri do 13. ure (tri delovne dneve na teden), v Ljubljani do 15. ure (vsak delonik). V Murski Soboti, Jesenicah, Novem mestu, Slovenj Gradcu, Trbovljah, Ptuju, Izoli in Novi Gorici so uradne ure pretežno med 7.00 in 11.30, pa še to največ tri delovne dneve v tednu. Kdor je dopoldan v službi, mora torej koristiti svoj plačan dopust, da bi lahko reševal življenja drugim.

Sicer velja še dodati, da marsikje izvajajo tudi terenske akcije odvzemov krvi, kar pa ne spremeni dejstva, da so se urniki transfuzijskih postaj v zadnjih dveh letih dodatno skrčili. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.