Naslovnica Slovenija Začetek šolanja na daljavo v znamenju tehničnih težav

Začetek šolanja na daljavo v znamenju tehničnih težav

Avtor: Spletno Uredništvo

Kljub temu, da smo zaradi slabšanja zdravstvenih razmer v državi že nekaj časa pričakovali ponovno uvedbo šolanja na daljavo, so se v sitemu očitno pojavile nepredvidene težave. Čeprav naj bi težave danes popoldan odpravili, bo najbrž potrebno še malce potrpljenja.

Začetek šolanja na daljavo v znamenju tehničnih težavOčitno so bile težave tokrat povsem nepričakovane (foto:Cskiran/commons.wikimedia.org)

 

Kljub temu, da smo zaradi opaznega slabšanja zdravstvenih razmer v Sloveniji že v drugi polovici septembra pričakovali ponovno uvedbo šolskih obveznosti prek spleta oz. uvedbo šolanja na daljavo, so se v sitemu očitno pojavile nepredvidene težave. Prve novice jeznih staršev, da zadeva ne deluje in da se je Arnesov (ARNES je kratica za Akademsko in raziskovalno mrežo Slovenije) sistem sesul, so začele deževati že v ponedeljek zjutraj, do torka popoldan pa še niso bile v celoti odpravljene.

Predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) so zato že opravili več sestankov z vodstvom in s tehničnimi delavci Arnesa. Očitno pa tokrat po njihovem mnenju nekaj močno ni bilo v redu, saj so sestankovali tudi z nekaterimi drugimi strokovnjaki tega področja (izven Arnesa) in tudi s predstavniki nekaterih fakultet, ki naj bi lahko s svojim strokovnim znanjem pripomogli k rešitvi težav.

»V fazi priprave kriznega načrtovanja je MIZŠ predvidevalo tudi takšno situacijo, zato smo vsem vzgojno-izobraževalnim zavodom zagotovili in omogočili uporabo sistema MS Teams kot tudi uporabo videokonferenčnega sistema Zoom. Zavedamo se, da prehod iz enega sistema v drugega ni trivialen, vsekakor pa vsi ti sistemi omogočajo tako vzpostavitev komunikacije z učenci, dajanje povratnih informacije in spremljanje napredka njihovega dela,« so pojasnili z MIZŠ.

A tistega najbolj pomembnega niso razkrili, tako da ni jasno, kaj se pravzaprav dogaja, kje so vzroki za težave in kdaj jih bodo dokončno odpravili. Sicer bodo jutri  uslužbenci MIZŠ na Arnesu organizirali nov sestanek, a se po zapisanem zdi, da je rešitev težav še daleč, saj naj bi na tem sestanku šele zbirali predloge za nadaljnje operativne postopke. Medtem pa so z Arnesa sporočili, da so se ubadali z napako v programski oprami storitve Arnes Učilnice in da je bila ta napaka okrog 16. ure odpravljena. 

“V primerjavi s spomladanskim izobraževanjem so tokrat obremenitve dosegle 400 % takratnih. Če primerjamo stanje pred letošnjim marcem, opažamo stokratno povečanje obremenitev storitev omrežja ARNES. Kadar sistem s narašča s takim tempom porabe, obstaja večja verjetnost, da se pojavi ozko grlo ali napaka. Danes so brez težav delovale vse druge storitve omrežja ARNES, vključno s sistemom enotne prijave AAI.

Učitelji so lahko za izobraževanje na daljavo uporabljali različne videokonferenčne storitve, Arnes Zoom, Arnes VID in Arnes VOX, e-pošto, portal Arnes Video, Arnes Splet, Arnes Filesender … Včeraj je bil preobremenjen sistem enotne prijave (AAI), a je Arnes težave odpravil v dveh urah,” pa so pojasnili z Arnesa. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.