Naslovnica Svet & EU Več kot tri četrt Evropejcev pogojuje sredstva EU s spoštovanjem pravne države

Več kot tri četrt Evropejcev pogojuje sredstva EU s spoštovanjem pravne države

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Evropskega parlamenta so danes objavili ugotovitve pravkar izpeljane ankete, v kateri so prebivalce držav članic EU povprašali o pandemiji in premagovanju negativnih posledic, ki jih je prinesla. Izstopa podatek, da kar 77 % anketiranih državljanov EU pravi, da bi morala EU zagotavljati sredstva državam članicam le pod pogojem, da nacionalna vlada spoštuje demokratična načela in vladavino prava.

Več kot tri četrt Evropejcev pogojuje sredstva EU s spoštovanjem pravne državeTemelji današnje EU izhajajo iz znane fraze francoske revolucije Svodoba-enakost-bratstvo in pač če kdo 231 let kasneje tega še vedno ne želi dojeti, potem tudi ne more dobiti evropskega denarja (foto:pikist.com)

 

V najnovejši anketni raziskavi Parlamenta EU so državljane držav članice povprašali o pandemiji in premagovanju negativnih posledic, ki jih je le-ta potegnila za seboj. Po sveži vseevropski anketi, ki je bila izvedena v začetku oktobra, je več kot tri četrtine vprašanih prepričanih, da bi morala EU zagotavljati sredstva državam članicam le pod pogojem, da nacionalna vlada spoštuje demokratična načela in vladavino prava.

Z drugimi besedami to pomeni, da natanko 77% prebivalcev iz 26 držav članic EU dobro razume, kaj so skupne evropske vrednote, na katerih temelji EU. Ostalih 23% pa se najbrž boji, da bi jih morali spoštovati. Ni skrivnost, da bi se najprej utegnili znajti v težavah Poljska in Madžarska, pa tudi druge desne frakcije po državah članicah EU še danes težko dojemajo, kaj dejansko pomeni geslo francoske revolucije ‘Svoboda, enakost, bratstvo’.  

Anketa je pokazala tudi, kako 54 % Evropejcev meni, da bi morala imeti EU več finančnih sredstev, če želi resnično premagati negativne finančne posledice pandemije koronavirusa. Kar 66 % pa pravi, da bi EU potrebovala ne le več denarja, ampak tudi več pristojnosti za obvladovanje podobnih kriz. Po drugi strani 39 % ankateirancev pravi, da je pandemija koronavirusa že slabo vplivala na njihov osebni dohodek, dodatnih 27 % pa jih pričakuje, da se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti.

»Glede porabe dodatnih sredstev v proračunu EU več kot polovica vprašanih (54 %) meni, da bi moralo biti javno zdravje prednostna naloga, temu pa bi sledili oživitev gospodarstva in nove priložnosti za podjetja (42 %), podnebne spremembe in varstvo okolja (37 %) ter zaposlovanje in socialne zadeve (35 %),« so še zapisali v sporočilu za javnost Evropskega parlamenta.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.