Naslovnica Slovenija Za onesnaženje zraka smo krivi sami in ne mati narava

Za onesnaženje zraka smo krivi sami in ne mati narava

Avtor: Spletno Uredništvo

Potem ko so zadnji megleni dnevi povzročili več skrbi zaradi onesnaženja zraka na različnih koncih Slovenije, v Londonu pa je 9-letna deklice Ella celo umrla od onesnaženega zraka, so se na Agenciji Republike Slovenije za okolje odzvali s sporočilom za javnost. V njem so zapisali, da je za občasno onesnaženja zraka v Sloveniji krivo predvsem kurjenje v neučinkovitih kurilnih napravah v gospodinjstvih.

 Glavni vir onesnaženja z delci v zimskem času so domača kurišča (foto: Jirka Dl/commons.wikimedia.org)

 

Čeprav je jasno, da smo za onesnaženje zraka krivi ljudje in ne mati narava, so z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) v sporočilu za javnost vseeno opozorili na občasna zimska lokalna onesnaženja zraka po Sloveniji. Vzrok zanje pa ni megleno vreme, ali morda temperaturna inverzija po kotlinah in dolinah, ampak predvsem kurjenje v neučinkovitih kurilnih napravah v gospodinjstvih.

Vreme torej ni vzrok za težave, je pa kakovost zraka vseeno močno povezana z vremenom. Če ni vetra, ki bi razpihal meglo in prekinil temperaturno inverzijo, se razmere lahko hitro poslabšajo. ARSO poudarja, da je posebej problematično kurjenje z neustreznimi gorivi, kot so stari papir in karton, vlažni les, plastika, embalaža in drugi odpadki. Enako velja tudi za nepravilno kurjenje, saj oboje vodi do slabega izgorevanja lesne biomase.

Da s kurjenjem nekaj ni v redu, je moč zaznati, če iz dimnika prihaja gost temen dim. »V jasnih zimskih popoldnevih se dim zadržuje v plitvi plasti nastajajoče inverzije in se s časoma razprši po celem naselju. Žal je tako, da lahko takšno stanje v mestu ali na vasi povzroči že en sam neozaveščen kurjač. K boljšemu zraku lahko torej prispevamo z zamenjavo zastarelih kurilnih naprav, uporabo ustreznega goriva in pravilnim kurjenjem,«pravijo na ARSO.

Poleg tega predlagajo, naj bi se izogibali kurjenju na prostem, naj bi se ob koncu leta omejila uporaba pirotehničnih sredstev in ognjemetov, pa tudi izpuste iz prometa bi lahko še dodatno omejili – z uporabo skupnega prevoza, javnega prevoza, kolesa in tudi lastnih nog.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.