Naslovnica Magazin Tokrat o sumljivi elektronski pošti in lažnih spletnih trgovinah

Tokrat o sumljivi elektronski pošti in lažnih spletnih trgovinah

Avtor: Spletno Uredništvo

S projekta Varni na internetu so, kot to zadnje čase počnejo vsak četrtek, opozorili na nove poskuse prevar prek spleta. Tokrat so se posvetili sumljivi elektronski pošti in lažnim spletnim trgovinam.

 Tokrat o sumljivi elektronski pošti in lažnih spletnih trgovinah

Zaradi bližine praznikov in povečanega nakupovanja prek spleta se množijo tudi poskusi prevar (foto: flickr.com/Elaine Smith)

 

Angeli varuhi slovenskih spletnih uporabnikov, ki so zbrani okrog projekta Varni na internetu, so pravkar opozorili na nove poskuse prevar prek spleta. Tokrat so se posvetili sumljivim sporočilom, ki jih dobivamo po elektronski pošti, in pa tudi dvema lažnima spletnima trgovinama. Glede sumljivih e-poštnih sporočil so najprej spomnili, da se izjemno veliko poskusov spletnih prevar prične prav z navadnim e-mailom.

»Prošnja za nujno nakazilo, obvestilo odvetnika o bogati zapuščini daljnega, neznanega sorodnika, sporočilo s priponko, ki jo moraš takoj odpreti … in še bi lahko naštevali. Takšni na videz nedolžni emaili te lahko oškodujejo za več tisoč evrov! K sreči se lahko finančnemu oškodovnju izogneš zelo preprosto – da prepoznaš izbrišeš sumljivo elektronsko sporočilo,« so pojasnili z Varninainternetu.si.

Poleg tovrstnih poskusov prevar so v zadnjih tednih prejeli več prijav in vprašanj v zvezi s spletnima trgovinama si.bestonline2020 in si.sale2021. Gre namreč za dve lažni spletni trgovini istih kriminalcev, ki so slovenske uporabnike spleta zavajali tako, da so med ponudbo poleg znanih blagovnih znamk po izjemno ugodnih cenah ponujali tudi izdelke slovenskih proizvajalcev .

Prav to je nekatere prepričalo v nakup, a so nazadnje ostali brez denarja in tudi brez robe. Pri podobnih primerih, oziroma kar pri vseh spletnih trgovinah, je potrebno vsakič preveriti, ali obstajajo sumljive okoliščine, kot so neverjetno noro nizke cene, vsi artikli vseh barv so vedno na zalogi, prodajalec nima navedenega sedeža podjetja in tudi ne resnične telefonske številke.

Poleg vsega tega je potrebno preveriti tudi domeno, biti pozoren na izmišljene naslove, brezplačne e-maile, na plačevanje preko Western Union ali MoneyGram in še nakaj drugih podrobnosti glede spletnega naslova domnevnega prodajalca oz. označbe za varne povezave HTTPS in z njo povezane ikone v obliki ključavnice. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.