Naslovnica Svet & EU Vsi se strinjajo glede sodelovanja v boju proti pandemiji

Vsi se strinjajo glede sodelovanja v boju proti pandemiji

Avtor: Spletno Uredništvo

Tudi včeraj se je med strukturami Evropske unije glede pandemije koronavirusa največ dogajalo na nivoju Evropskega sveta, ki ga sestavljajo voditelji držav ali vlad držav članic, predsednik Sveta EU Charles Michel in predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen. Že dan prej pa je bila na vrsti tudi videokonferenca s skupino G7, ki je, podobno kot Komisija EU, že izoblikovala svoja stališča. V osnovi se vsi se strinjajo glede sodelovanja v boju proti pandemiji. 

 Vsi se strinjajo glede sodelovanja v boju proti pandemiji

Videokonference so zaradi pandemije postale vsakodneven pojav, sicer pa so z vidika stroškov najbrž za 99% cenejše, kot če bi vsi predstavniki držav in ostalih vpletenih struktur skupaj s svojimi delegacijami potovali na nek kraj v EU (foto: consilium.europa.eu) 

 

Predsednik Sveta EU Charles Michel je imel v zadnjih dveh dneh največ dela zaradi usklajevanja aktivnosti različnih struktur Evropske unije in tudi članic skupine G7. Po raznih videokonferencah in izjavah za javnost sta nazadnje s predsednico Komisije EU Ursulo von der Leyen opravila še večerno tiskovno konferenco.“Ključno je zadrževanje širjenja virusa, zagotavljanje zadostne medicinske opreme, pospeševanje raziskav in omejevanje gospodarskih posledic. Prednostna naloga je čim bolj omejiti kontaminacijo in zagotoviti, da imajo zdravstveni sistemi držav članic sposobne pripraviti se na tisto, kar nas čaka v prihodnjih dneh in tednih,” je med drugim povedal predsednik Sveta EU Charles Michel. 

Sicer so države članice EU izrazile naklonjenost Italiji in drugim državam, ki so bile doslej že močno prizadete. Vsi so se strinjali, da je potreben skupen pristop držav EU in tesna kooperacija z Evropsko komisijo. Poleg tega naj bi se ministri za zdravje in notranji ministri držav članic EU vsakodnevno posvetovali. Na tiskovni konferenci po video sestanku s skupino G7, v kateri so ZDA, Kanada, Japonska in ZK ter Francija, Italija in Nemčija, je Michel predstavil prednostne naloge – omejevanje širjenja virusa, zagotavljanje medicinske opreme s posebnim poudarkom na maskah in respiratorjih, spodbujanje raziskav, vključno z raziskavami cepiva in reševanje socialno-ekonomskih posledic pandemije.

Skupina G7 pa je že dan prej podala izjavo za javnost, v kateri se najbolj razvite države sveta zavedajo, da je pandemija koronavirusa COVID-19 človeška tragedija, globalna zdravstvena kriza ter pomeni veliko tveganje za svetovno gospodarstvo. »Čeprav lahko trenutni izzivi zahtevajo nacionalne nujne ukrepe, smo še naprej zavezani stabilnosti svetovnega gospodarstva. Izražamo prepričanje, da sedanji izzivi, povezani s pandemijo COVID-19, potrebujejo močno usklajen mednarodni pristop, ki temelji na znanosti in dokazih, skladen z našimi demokratičnimi vrednotami in izkoriščanjem prednosti zasebnega podjetja,« so se strinjali v skupini G7.

Med drugi so se tudi zavezali, da si bodo s skupnimi močmi prizadevali za reševanje vseh trenutnih globalnih zdravstvenih in gospodarskih tveganj ter postavili temelje za okrevanje močne, trajnostne gospodarske rasti in splošne blaginje.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.