Naslovnica Slovenija Vse najboljše za 439. rojstni dan

Vse najboljše za 439. rojstni dan

Avtor: Spletno Uredništvo

V nedeljo, 19. maja, bosta Kobilarna Lipica in lipicanec praznovala 439. rojstni dan. Praznovanje bodo v Lipici že tradicionalno pripravili skupaj z Združenjem rejcev lipicanca Slovenije, vrhunec pa bo veliki spektakel na hipodromu s posebno gostjo Magnificent Maelle in več kot 100-članskim pihalnim orkestrom.

Vse najboljše za 439. rojstni dan Lipiška čreda bo za rojstni dan Kobilarne spet pritegnila množice ljubiteljev konj in narave (foto: Kobilarna Lipica / Mediaspeed)

 

V nedeljo, 19. maja, bo minilo natanko 439 let, odkar je habsburški nadvojvoda Karel II, sin cesarja Ferdinanda I. Habsburškega, odkupil lipiško posestvo od tržaškega škofa in ustanovil kobilarno v Lipici. Tako se je začela zgodba o reji lipicanske pasme konj, ki jo bodo lahko obiskovalci Lipice v nedeljo ob praznovanju rojstnega dne  Lipice doživeli na prav poseben način, na velikem konjeniškem spektaklu.

Na ta praznični dan se bodo domov, v Lipico vrnili lipicanci iz vse Slovenije, saj bo Kobilarna Lipica ta Dan lipicanca že tradicionalno praznovala skupaj z Združenjem rejcev lipicanca Slovenije. “Posebna gostja spektakla bo Magnificent Maelle, ki s svojo energijo in pogledom usmerja konje v popolno harmonijo in zaupanje. Obeta se izjemno doživetje povezanosti s konji, veselja in zaupanja, ki se dotakne prav vsakega.

Čudoviti beli lipicanci bodo navdušili z najzahtevnejšimi figurami klasične dresure in nastopili tudi ob zvokih več kot 100-članskega pihalnega orkestra. Združene kraške pihalne godbe iz Trebč, Komna in Sežane bodo premierno izvedle dve povsem novi priredbi tradicionalnih kraških ljudskih pesmi, nastali izpod peresa Tomaža Nedoha, in tako pripravile prav poseben poklon tradiciji Krasa, ki je dom lipicanca. Pestremu dogajanju se bodo pridružili tudi energični akrobati,” sporočajo iz Kobilarne Lipica.

Najmlajši mali obiskovalci se bodo na lipiškem posestvu zabavali med dogodivščinami v parku in na delavnicah, na predstavitvah sedlanja in kovanja bodo pobližje spoznali življenje lipicancev, pričakujejo pa jih tudi poniji. Sicer bodo najbolj prijazno in igrivo dobrodošlico bodo obiskovalci Lipice doživeli že ob vhodu v kobilarno, kjer jih bodo pozdravile bele lipicanske kobile s svojimi temnimi žrebički. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.