Naslovnica Slovenija Vse kopalne vode v Sloveniji so varne

Vse kopalne vode v Sloveniji so varne

Avtor: Spletno Uredništvo

Včerajšnji Svetovni dan oceanov je bil priložnost, da se ponovno poudarijo različne okoljske problematike – plastika v morju in vodah, varna hrana ter kakovost kopalnih vod.

Vse kopalne vode v Sloveniji so varneTu se je v Žusterni lani izlivala v morje s fekalijami onesnažena deževnica, a ne za dolgo (foto: SJ) 

 

Slovenija se že dolgo ponaša z dobro kakovostjo kopalnih vod, saj država tudi dejavno skrbi, da bi bilo vse v redu. Tu in tam se sicer pojavi kakšen problem, kot je bilo onesnaženje s fekalijami leta 2017 v neposredni bližini portoroškega Bernardina in zelo podobno lansko onesnaženje v Žusterni. V obeh primerih je šlo za fekalne odtoke, ki so jih nestrokovno in ilegalno povezali kar v odtočne sisteme za meteorne vode.

Poročilo o razmerah glede ustreznosti kopalnih voda v Sloveniji za leto 2019 pravi, da je 91,5 % (43 od 48) kopalnih voda odlične in dobre kakovosti, oceno zadostne pa so dobile štiri. Najboljša novica je torej ta, da nikjer v Sloveniji nobena kopalna voda ni v tako slabem stanju, da bi bi bilo zdravje kopalcev ogroženo in zato kopanje prepovedano. Tudi letos pa so že začeli z meritvami in rezultatie ažurno objavljajo na posebni ‘Karti kopalnih voda’.

Sicer poročilo EU o razmerah glede kopalnih vod za lansko leto Slovenijo uvršča med 9 evropskih držav, v katerih so prav vse kopalne vode primerne za kopanje. »Te države so Avstrija, Grčija, Ciper, Malta, Hrvaška, Latvija, Litva, Luksemburg, Romunija in Slovenja. Slovenija je tudi ena od osmih držav, kjer so vse kopalne vode redno pod nadzorom (Avstrija, Bolgarija, Finska, Irska, Luksemburg, Malta, Romunija, Slovenija).

Dve tretjini kopalnih voda je določenih na obalah morij. Ta mesta so zaradi večje samočistilne sposobnosti (slanost, UV žarki) navadno boljše kakovosti kot celinske kopalne vode. Tako je 87,4 % vseh evropskih kopalnih voda na morju odlične kakovosti oz. z minimalno vsebnostjo bakterij,« sporočajo z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO).
V Sloveniji je od 21 krajev, kjer so preverjali onesnaženost kopalnih voda ob morski obali, 20 dobilo oceno odlično (kar je prek 95%).

Izjema je odprto kopališče Žusterna, ki je zaradi že omenjenega lanskega onesnaženja dobilo začasno oceno zadostno. Ta ocena sicer omogoča kopanje, vseeno pa so lokalne pristojne službe po podrobni preiskavi odkrile vzrok onesnaženja in ga odpravile, pa čeprav so morale v iskanju ilegalnega priključka s podzemnimi kamerami preiskati celoten sistem meteornih vod v mestni četrti neposredno nad kopališčem. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.