Naslovnica Svet & EU Volilne bojazni in optimistični sklepi Evropskega sveta

Volilne bojazni in optimistični sklepi Evropskega sveta

Avtor: Spletno Uredništvo
Z Evropskega sveta so po včerajšnjem zasedanju objavili svoje najnovejše sklepe, ki govorijo o bližnjih evropskih volitvah, o podpori Ukrajini, o dogajanju na Bližnjem Vzhodu ter o odnosih s Turčijo.
Volilne bojazni in optimistični sklepi Evropskega sveta

Prizor z enega od lanskih zasedanj Evropskega sveta (foto: FB Council of the European Union)

V sporočilu za javnost o včerajšnjem zasedanju Evropskega sveta (objavljeno je bilo danes ob 1.35 zjutraj), so se najprej posvetili prihajajočim evropskim volitvam. Očitno se strukture EU močno bojijo zunanjega vplivanja na rezultate volitev, zato so odločene obvladovati vsa tveganja, ki izhajajo iz dezinformacij – predvsem zaradi uporabe umetne inteligence ter tujega manipuliranja z informacijami in vmešavanja v volilne procese.

Potem se je Evropski svet posvetil Ukrajini in ponovil vsa dosedanja stališča o popolni in neomajni podpori Ukrajini ter njeni neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski nedotakljivosti znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Obsodili so nove napade Rusije na kritično infrastrukturo, obljubili nove pošiljke humanitarne in druge pomoči, električne generatorje in transformatorje, potem je bilo govora o vojaški pomoči.

 »Evropski svet poudarja, da je Ukrajini nujno treba zagotoviti zračno obrambo ter pospešiti in okrepiti dobavo vse potrebne vojaške pomoči, tudi artilerijskega streliva in raket. Poziva, naj Svet EU, zlasti na svoji prihodnji seji, in države članice zagotovijo potrebno nadaljnje ukrepanje,« so zapisali v izjavi za javnost. Nato so se posvetili Izraelu, obsodili nedavni iranski povračilni napad in izrazili popolno solidarnost s prebivalci Izraela.

Šele zatem so omenili Palestino. Potrdili so svoje želje po zaključku spopadov v Gazi z dosego takojšnje prekinitve ognja, brezpogojno izpustitvijo vseh talcev ter z zagotavljanjem neoviranega dostopa humanitarne pomoči Palestincem. Pri tem EU ostaja trdno zavezana k zagotavljanju miru v širši regiji in k rešitvi dveh držav (čeprav večina držav EU še vedno ni priznala Palestine kot države), omenili pa so tudi stabilizacijo razmer v sosednjem Libanonu.

Nazadnje pa se je Evropski svet opravil strateško razpravo o odnosih med EU in Turčijo. Sicer je stabilno in varno Vzhodno Sredozemlje v interesu EU, vendar bo za dosego le-tega potrebno konstruktivno sodelovanje Turčije. Prav tako EU daje poseben poudarek glede nadaljevanja pogovorov za rešitev ciprskega vprašanja in napredka, ki bo dosežen pri tem. EU je očitno zelo optimistična, pa čeprav je Ciper razdeljen na dve državi že od leta 1974.

 

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.