Naslovnica Trendi Na koncertu Bakaline Velike tudi 6500 let stara novost

Na koncertu Bakaline Velike tudi 6500 let stara novost

Avtor: Spletno Uredništvo
Gala Hala bo v soboto zvečer v znamenju koncerta skupine Bakalina Velika. Severnoprimorska skupina igra svojstveno glasbeno zmes, kjer se prelivajo etno, alter, ambientalna, folk, jazz in rock glasba, najbrž pa bi se našel tudi kanček gotike.
Na koncertu Bakaline Velike tudi 6500 let stara novost

Plakat za sobotni koncert v Gala Hali (foto: FB Gala Hala/Društvo Kapa)

Organizatorji koncerta z Društva Kapa so spomnili, da ime Bakalina izhaja iz starega narečnega izraza za veliko glineno skled. Bakalina je bila sprva duo, ki sta ga tvorila pevec in avtor besedil Jani Kutin ter harmonikarka Renata Lapanja. Leta 2010 je luč sveta ugledal njun prvenec ‘Pakašnca’. Sledila sta še dva albuma in nato leta 2016 ‘Španabije’, na katerem sta k sodelovanju povabila številne in raznovrstne goste.

»Iz tega zametka se je nato porodila starejša sestra, Bakalina Velika, v kateri so se Janiju in Renati pridružili izkušeni glasbeniki, znani iz priznanih etno, jazz in rock zasedb. S širitvijo zasedbe se je na albumu ‘Prvi krajec’ (2019) spremenila tudi glasba. Dodelani aranžmaji so poudarili prvine raznorodnih žanrov, od alter-rocka prek nekonvencionalnega šansona in folka do jazza in eksperimenta,« pravi napovednik Društva Kapa.

Leta 2022 je izšel še album ‘Zviezdna srebruo’, ki je bil prvi brez harmonikarke Renate, vseeno pa je požel zelo dobre ocene. Danes skupino tvorijo Jani Kutin (vokal, besedila, piščal, kozji rog), Marjan Stanić (tolkala, bobni), Matej Magajne (električna kitara, bas kitara), Andrea Pandolfo (trobenta, krilni rog, klavir), Dejan Lapanja (bobni, akustična kitara, bas kitara) in Samo Kutin (bas kitara, akustična kitara, balafon, brač, hurdy gurdy, bas harfa, n’goni, zvočila).

Na sobotnem koncertu, ki se bo v Gala Hali pričel ob 20. uri, pa bo skupina poskrbela za originalno ekstra poslastico. Predstavila bo namreč prve inštrumente, ki so bil izdelani iz lesa čadrške kamenodobne jelke, stare več kot 6500 let. Ker Bakalina Velika pravkar pripravlja nov album, bo na koncertu zaigrala tudi nekaj svojih najnovejših pesmi. Za spremljevalno glasbeno kuliso dogodka pa bo tokrat zadolžen Mario Batelić.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.