Naslovnica Slovenija Vojaški letalniki nad južnimi predeli Slovenije

Vojaški letalniki nad južnimi predeli Slovenije

Avtor: Spletno Uredništvo

Ta teden bodo nad južnimi predeli Slovenije potekale vojaške vaje, natančneje na območju Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna. Področja bodo preletavala tudi vojaška letala zveze NATO.

Vojaški letalniki nad južnimi predeli Slovenije

Pogled iz kabine na letalo Pilatus PC-9M Hudournik (foto: Miro Majcen SV)

 

Danes so se na območju Mirnske doline in Osrednjega vadišča Slovenske vojske Postojna pričele vojaške vaje, ki bodo trajale vse do četrtka (24. septembra). Te vaje so del šesttedenskega mednarodnega tečaja za’ kontrolorje združenih ognjev’ zveze NATO, ki ga izvaja Center kontrolorjev združenih ognjev Slovenske vojske, zaključil pa se bo šele 16. oktobra.

Poleg slušateljev iz vrst Slovenske vojske (SV) se predavanj in vaj udeležujejo pripadniki osmih zavezniških držav. Tečaj je že sedmi po vrsti, poteka pa predvsem v akreditiranem regionalnem Centru kontrolorjev združenih ognjev, ki deluje na vojake delu letališča Cerklje ob Krki. Na tem tečaju bodo slušatelji opravili tudi usposabljanja na novem taktičnem simulatorju, kjer bodo preverjali njihovo znanje v kompleksnejših scenarijih.

Prvi de tečaja predstavlja teoretični deli, na katerem bodo prisotni osvojili nova znanja za izvajanje nalog kontrolorja letov letal in brezpilotnih plovil. V drugem, praktičnem delu tečaja, pa bodo nova znanja preverjali v praksi in sicer z vodenjem plovil Slovenske vojske in zavezništva NATO ter z upravljanjem drugih oborožitvenih sistemov. Zaradi tega bodo obe lokaciji vadišč in najbrž tudi malce širše območje južne Slovenije ta teden preletavala letala.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.