Naslovnica Svet & EU Turčija ne razume diplomacije, zato se ji obetajo nove sankcije

Turčija ne razume diplomacije, zato se ji obetajo nove sankcije

Avtor: Spletno Uredništvo

Poleg vseh ostalih aktualnih zunanjepolitičnih tem, med katerimi izstopa dogajanje v Belorusiji, so se poslanci in poslanke Evropskega parlamenta na zadnjem plenarnem zasedanju dotaknili tudi turške agresije v Sredozemlju. Evro-poslanci mislijo, da lahko kaj dosežejo z diplomacijo, medtem ko Turčija običajno razume le uporabo sile. Danes se o tem pogovarjajo tudi zunanji ministri držav članic EU, zato se najbrž obetajo nove sankcije. 

Turčija ne razume diplomacije zato se ji obetajo nove sankcijeTurškega predsednika Erdogana, njegove družinske člane in njihove poslovne partnerje utegnejo zelo kmalu doleteti sankcije EU (foto: flickr.com)

 

Pred dnevi so poslanke in poslanci Evropskega parlamenta na septembrskem plenarnem zasedanju v Bruslju obsodili agresivna dejanja Turčije v izključnem ekonomskem območju Grčije in Cipra na vzhodu Sredozemskega morja. Pri tem so izrazili polno solidarnost z obema državama članicama, kar so pokazali z glasovanjem o resoluciji, sprejeti s 601 glasom za, 57 glasovi proti in 36 vzdržanimi glasovi.

»Glede na to, da je EU trdno odločena braniti svoje interese, poslanke in poslanci pozivajo Turčijo, naj nemudoma preneha z vsemi nadaljnjimi nezakonitimi dejavnostmi raziskovanja in vrtanja v vzhodnem Sredozemlju, naj se vzdrži kršenja grškega zračnega prostora ter grških in ciprskih teritorialnih voda ter preneha z nacionalistično vojno retoriko,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Seveda se to ne bo zgodilo, saj Turčija ne skriva svojih ambicij po prisvojitvi morskih in zemeljskih področij, ki jih po mednarodnem pravu ne pripadajo. Turčija igra podobno politično igro, kot jo je igral Hitler. Najprej si je prisvojila del sosednje Sirije, potem je poslala vojsko v Irak, nato je začela širiti lovke po Libiji in Somaliji, nazadnje pa se je odkrito lotila ilegalnega črpanja v izključnem ekonomskem območju Grčije in Cipra.

Poleg tega Turki že desetletja vsakodnevno nekaznovano kršijo grški zračni prostor in ozemeljske vode. Kako sedanje turško vodstvo razume diplomacijo, pa najbolj prikazuje dejstvo, da je konec tedna prav v vodah v bližini Cipra izpeljala tridnevno pomorsko topniško vajo. Zato ni čudno, da se je Turčija znašla med glavnimi točkami dnevnega reda današnjega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve.

Poslanci v parlamentu EU so sicer že pred to novo provokacijo zahtevali, da mora Svet EU na današnjem zasedanju pripraviti nove ciljno usmerjene sankcije proti Turčiji.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.