Naslovnica Svet & EU Vlaganja EU v kibernetsko varnost se nadaljujejo

Vlaganja EU v kibernetsko varnost se nadaljujejo

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropska komisija se je odločila, da bo podprla 22 novih projektov iz segmenta krepitve zmožnosti EU za preprečevanje kibernetičnih groženj. Projekti so bili izbrani na nedavnem razpisu v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), skupna vrednost pa znaša 11 milijonov evrov.
Med prejemniki sredstev za kiber-varnost so tudi pristaniške oblasti – stavba Uprave za pomorstvo RS (foto: SJ)

Z Evropske komisije so sporočili, da bodo sredstva iz razpisa za kibernetsko varnost instrumenta Connecting Europe Facility 2020 prejeli operaterji bistvenih storitev (OES), nacionalni organi za certificiranje kibernetske varnosti (NCCA) in nacionalni organi (NCA), ki so kompetentni za kibernetsko varnost. Podporo je dobilo 22 projektov, ki imajo skupen cilj, da razvijejo oz. povečajo sposobnosti akterjev kibernetske varnosti v 18 različnih državah EU.

»Evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je poudaril, da Evropska unija izvaja konkretne aktivnosti za spodbujanje globalnega, stabilnega in odprtega kibernetičnega okolja, kar je med drugim razvidno tudi iz nove strategije EU za kibernetsko varnost ter predloga sprememb direktive o varnosti omrežij in informacij,« so ob tem zapisali na spletnem mestu Evropske komisije.

Sporazumi o nepovratnih sredstvih bodo podpisani do tretjega četrtletja 2021, novi projekti pa naj bi se začeli še pred koncem letošnjega leta. Evropska unija je sicer v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope v krepitev kibernetske varnosti že vložila 47,4 milijona evrov, kmalu pa se bodo v okviru programa Digitalna Evropa odprli tudi novi razpisi s področja  kibernetske varnosti.

S Komisije EU pa so še posebej poudarili, da bo tokrat en projekt vzpostavil Center za izmenjavo in analizo informacij (ISAC) in sicer gre za energetski sektor, ter da bodo kot operaterji s področja osnovnih storitev (OES) sredstva prejele pristaniške oblasti, univerze in pa različni subjekti s področij zdravstva, energetike, financ, oskrbe z vodo, zračnega in cestnega prometa.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.