Naslovnica Kronika Tudi Policija opozarja na lažne Microsoftove tehnike

Tudi Policija opozarja na lažne Microsoftove tehnike

Avtor: Spletno Uredništvo
Slab mesec potem, ko so pri projektu Varni na internetu zazvonili alarmne zvonce zaradi novega vala poskusov spletnih prevar s strani lažnih strokovnjakov z Microsofta, so na stopnjevanje tovrstnih poskusov goljufij opozorili tudi na Policiji. Da zadeva ni niti malo nedolžna, pa priča podatek, da sta nazadnje dva slovenska naivneža skupno ostala brez 7.500 evrov.
Microsoftova centrala za EU je na Irskem in se zagotovo ne ukvarja s klici na dom (foto: wallpaperflare.com)

Enako, kot se je lani v avgustu, se je letos že marca po Sloveniji pričelo stopnjevati število prijav o poskusih prevar s strani lažnega tehnika podjetja Microsoft. Zato so udeleženci projekta Varni na internetu in sodelavci Nacionalnega odzivnega centra SI-CERT aprila objavili sporočilo za javnost, v katerem so ponovno opisali, kako poteka poskus prevare, in kaj storiti, da bi se mu izognili.

Prevarant(i) najprej pokliče morebitno žrtev prek telefona in sicer u v slabo razumljivi angleščini s prepoznavnim azijskim naglasom, oziroma največkrat s specifičnim indijskim naglasom. Ta oseba nato poskuša prepričati žrtev, da je njegov računalnik okužen, zato baje v centralo javlja napake oz. alarme. Seveda to ni res, ampak želi kriminalec doseči, da mu lastnik računalnika zaradi tega omogoči oddaljen dostop do svojega kompjuterja.

Očitno pa so bili kriminalci zadnje čase vsaj dvakrat pri poskusih tudi zelo uspešni. »V policiji zaznavamo porast poskusov goljufij s telefonskimi klici lažne Microsoftove tehnične podpore. Do sedaj smo obravnavali tudi dva primera oškodovanja – v skupnem znesku 7.500 evrov. Zato v policiji opozarjamo: če prejmete tak klic, se raje ne oglašajte, predvsem pa klicatelju ne posredujte nobenih svojih podatkov,« so pojasnili s slovenske Policije.

Podrobneje to pomeni, da je potrebno biti previden pri klicih s tujih omrežnih skupin in pa tudi z domačih, saj gre lahko za lažno oz. prirejeno telefonsko številko, ki navidezno deluje kot prava slovenska telefonska številka. Ne glede na to pa je še najbolj pomembno, da nikoli nikomur ne posredujete svojih spletnih gesel, pooblastil in osebnih podatkov.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.