Naslovnica Trendi Vikend paket št. 100, zgodbe o avtizmu in krava, ki je lajala v luno

Vikend paket št. 100, zgodbe o avtizmu in krava, ki je lajala v luno

Avtor: Spletno Uredništvo

Na RTV Slovenija se po dogajanju v ‘Kraljici Planici’ obetajo tri novosti – dve televizijski in ena radijska. Na TV Slovenija bo najprej na vrsti 100. oddaja Vikend paket in kasneje še oddaja o avtizmu, medtem ko na Radiu Slovenija1 pripravljajo novo radijsko igro za vse generacije.

    bernarda in jože 2Bernarda in Jože bosta ob ‘stotici’ prejela čestitke z vseh strani (foto: Žiga Culiberg/RTV Slovenija)

 

Bernarda Žarn in Jože Robežnik že tri leta v nedeljske popoldneve prinašata paket poln različnih vsebin, zabave in smeha. Na materinski dan, to nedeljo, 25. marca, pa bosta z na sporedu že stotič. Oddaja Vikend paket je namreč prišla na male zaslone spomladi leta 2015. A prišla je potiho in brez prevelikega pompa, pod vse prej kot optimističnim sloganom: »Ni nujno, da bo čist’ brez zveze.«

Voditeljski par, Bernardo Žarn in Jožeta Robežnika, ter sodoben koncept s tremi zgovornimi in zabavnimi komentatorji, ki v sproščenem vzdušju analizirajo in komentirajo dogodke preteklega tedna, z vedno aktualnimi gosti ter zanimivimi prispevki in novimi rubrikami, pa je publika s časom zelo lepo sprejela. Oddaja Vikend paket je kmalu postala najbolj gledana oddaja nedeljskih popoldnevov. Oddaja je bila deležna pozitivnih strokovnih kritik in si skupaj z voditeljema prislužila več nominacij za medijske nagrade Žarometi, Viktorji in Gong popularnosti.

Novo radijsko igro z naslovom ‘O kravi, ki je lajala v luno’ bodo premierno spustili v eter v nedeljo, 25. marca, ob 8.05 na 1. programu Radia Slovenije. Le-to je ustvarila številna ekipa: vlogo krave Mrvice je odigrala Silva Čušin, vlogo njenega sopotnika, ostarelega konja, ki pleše step, pa Janez Škof. V radijski igri nastopajo še Matej Puc, Branko Jordan, Uroš Smolej, Nina Valič, Tjaša Železnik, Matija Rozman, Nejc Cijan Garlatti in Rok Kravanja, posneli pa so jo režiserka Ana Krauthaker, tonski mojster Matjaž Miklič in asistent Nejc Zupančič.

Igra je nastala potem, ko je spomladi leta 2016 slikanica Ide Mlakar Črnič z zgodbo in zvočnimi izzivi navdušila ekipo v uredništvu igranega programa Radia Slovenije. Osrednja junakinja zgodbe je ostarela krava Mrvica, ki naenkrat ni več tako »koristna« kot nekoč, raje poseda s svojim pasjim prijateljem Viktorjem in tuli v luno.

Zabavna in topla zgodba, ki subtilno razpira vprašanja o starosti, in humorne ilustracije Petra Škerla so bile navdih za igrivo zvočno podobo. Glasbeno jo je oblikovala Darja Hlavka Godina. Avtorica Ida Mlakar Črnič je priredbo izpopolnila še s songi, ki jih je uglasbil Boštjan Gombač. Step, ki ga v radijski igri ne boste videli, vsekakor pa slišali, je v radijskem studiu zaplesal Mitja Popovski. 

V ponedeljek 2. aprila pa se na TV SLO 1 obeta izobraževalni dokumentarec ob mednarodnem dnevu zavedanja o avtizmu. Za ljudi z avtizmom marsikje velja stereotipna predstava, da so težavni, neobvladljivi, agresivni in čudaški, kar je v preteklosti vodilo v družbeno izključenost. Danes ta najhitreje rastoča razvojno-nevrološka motnja nekaterim z izjemnimi sposobnostmi na določenem področju pripisuje genialnost, drugim priznava, da nikoli ne bodo zmožni samostojnega življenja. V širokem spektru avtističnih motenj, ki imajo vsaka svoje značilnosti, nas zanimajo osebne zgodbe – Posebne zgodbe, ki sta jih odstirala Milica Prešeren in Marko Naberšnik. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.