Naslovnica Svet & EU Naše in vaše nasilje gostuje v Kolumbiji

Naše in vaše nasilje gostuje v Kolumbiji

Avtor: Spletno Uredništvo

Kolumbija je država, ki sta je desetletja razjedali tako državljanska vojna med med levico in desnico, kot tudi narko-vojna med oblastmi in karteli. Prebivalci so doživeli veliko nasilja, sedaj pa ga bodo lahko spoznali še z drugega zornega kota – z balkanskega, uprizorjeno pa bo skozi gledališko predstavo Slovenskega mladinskega gledališča. 

          naše in vaše nasilje

Za nekatere kontroverzna predstava vzbuja mešane občitke, v Švici so jo nedavno celo odpovedali
(foto: Wiener Festwochen © Alexi Pelekanos)

 

Še preden se je ekipa predstave ‘Naše nasilje in vaše nasilje’ podala na pot, je že čutiti veliko zanimanje kolumbijskih medijev. Uprizoritev trenutno najbolj kontroverznega evropskega režiserja Oliverja Frljića bo od 27. do 29. marca na ogled na Iberoameriškem gledališkem festivalu Bogote (FITB), eni največjih gledaliških manifestacij Južne Amerike. “Prihajamo, da vam spregovorimo o nasilju: vsi smo odgovorni za to pandemijo,” so sporočili s Slovenskega mladinskega gledališča (SMG).   

Predstavo, ki je s svojo tematiko nasilja med vojnami na Balkanu dregnila v bolečo točko Evrope in vsepovsod sprožila burne odzive, bodo sedaj odigrali v Kolumbiji – v državi, kjer je več kot 25 let divjala državljanska vojna, ki je zahtevala na desettisoče žrtev. Po nasprotujočih si odzivih na gostovanjih na Poljskem, Hrvaškem in v Bosni ter po odpovedi predstave v Zürichu bo zanimivo videti, kako jo bo sprejelo latinskoameriško občinstvo.

Da gre za z emocijami zelo nabito predstavo potrjuje tudi umetniški vodja SMG Goran Injac: “To, čemur vi rečete šok, bi jaz poimenoval trenutek resnice. Nasilje rodi nasilje, le z umetnostjo ga je mogoče ustaviti”. Predstava Naše nasilje in vaše nasilje je nastala po romanu Estetika odpora Petra Weissa, pri nastanku pa so sodelovali HAU Hebbel am Ufer (Berlin), Slovensko mladinsko gledališče (Ljubljana), Wiener Festwochen (Dunaj), Kunstfest Weimar (Weimar), Zürcher Theater Spektakel (Zürich), Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca (Rijeka), MESS Sarajevo, podprl jo je tudi Zvezni kulturni sklad Nemčije.

V režiji Olivera Frljića v gledališkem delu nastopajo Barbara Babačić, Daša Doberšek, Uroš Kaurin, Dean Krivačić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Draga Potočnjak, Matej Recer in Blaž Šef. SMG bo v kolumbijski prestilnici Bogota gostovalo  27., 28. in 29. mareca, nakar bosta 4. in 5. aprila na sporedu ponovitvi v Ljubljani, konec meseca maja pa bo sledil obisk češkega Brna. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.