Naslovnica Slovenija Večina upravljavcev javnih vodovodov je pripravljenih na onesnaženja

Večina upravljavcev javnih vodovodov je pripravljenih na onesnaženja

Avtor: Spletno Uredništvo

Inšpektorat za okolje in prostor je tokrat preverjal eno najbolj ključnih področij v svoji pristojnost – pripravljenost upravljavcev slovenskih javnih vodovodov na izredne dogodke, oziroma nepredvidena onesnaženja vodovodnih sistemov.

Večina upravljavcev javnih vodovodov je pripravljenih na onesnaženjaDržava bi najbrž morala čim prej poskrbeti za povezave med slovenskimi vodovodnimi sistemi, s čemer bi se izognila vsaki nevarnosti, da večji predeli države nenandoma ostanjejo brez pitne vode ( foto: pikist.com)

 

Akcija Inšpektorata za okolje in prostor je bila izvedena na pobudo Ministrstva za okolje in prostor (MOP) in sicer po negativnih izkušnjah z lanskim razlitja kerozina ob iztirjenju tovorne cisterne v bližini Dola pri Hrastovljah. Tedaj se je javnost prvič resnično zavedla, da bi lahko sredi poletja okrog 100.000 prebivalcev štirih istrskih občin (in dodatnih nekaj tisoč turistov) za dlje časa ostalo brez vode.

Iztirjenje vlaka je močno pospešilo iskanje alternativnega vodnega vira za jugozahodnega dela Primorske, hkrati pa je sprožilo tudi širše debate o strateškem medsebojnem povezovanju javnih slovenskih vodovodov, s čemer bi veliki večini državljanov enkrat za vselej odvrnili vsakršne skrbi, da bi tudi v izrednih primerih ostali brez najpomembnejše stvari, ki jo vsak človek potrebuje za preživetje – H2O.

Po drugi strani pa so se resnosti položaja zavedli tudi v vrhovih državnih struktur in se vprašali, kako dobro so upravljavci slovenskih javnih vodovodov pripravljeni na podobne primere razlitij oz. drugih onesnaženj. MOP je zato inšpektoratu priporočil izvedbo posebnega nadzora nad izvajanjem Uredbe o oskrbi s pitno, ki določa tudi sprejetje ukrepov v primeru izrednih dogodkov na javnem vodovodu, kamor sodi tudi onesnaženje.

»Nadzor se je opravil pri 96 zavezancih. Med postopkom so bile ugotovljene nepravilnosti pri 7 zavezancih, ki niso imeli sprejetih ‘Programov ukrepov v primeru izrednih dogodkov na javnem vodovodu v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami’ ter ‘Programov ukrepov v primerih izrednih dogodkov zaradi onesnaženja’, oziroma so bili le-ti nepopolni,« so sporočili z Inšpektorata.

V nadzor so bili sicer zajete družbe, ki so v vlogi upravljavcev javnih vodovodov in ena občina, ki pa ni hkrati tudi upravljavec vodovoda. 4 zavezanci so odpravili nepravilnost še pred izdajo odločbe, zato so pristojni inšpektorji inšpekcijske postopke ustavili, medtem ko 3 postopki še niso končani.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.