Naslovnica Slovenija V Zalogu so kršili prepise glede pepela, v Postojni pa ne

V Zalogu so kršili prepise glede pepela, v Postojni pa ne

Avtor: Spletno Uredništvo

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor se je tokrat lotil odlagališč pepela v bližini Postojne in v Zaloga. Preverjali so informacije o nedovoljenem odlaganju oziroma skladiščenju pepela in ugotovili, da so v enem primeru resnične, v drugem pa ne.

V Zalogu so kršili prepise glede pepela v Postojni pa ne

Prizor, ki so ga ekologi iz okoljske organizacije Alpe Adria Green posneli ob obisku deponije v bližini Zaloga (foto:alpeadriagreen.wordpress.com)

 

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor je najprej preveril dogajanje na lokaciji v bližini Zaloga, kjer se specializirano podjetje ubada s skladiščenjem pepela (in drugih odpadkov). Okoljski inšpektor je ob obisku ugotovil, da ima podjetje na zunanji betonski površini okrog 1300 ton elektrofiltrskega pepela v razsutem stanju. Podjetje je sicer imelo ustrezna potrdila za skladiščenje pepela, a izključno v notranjosti objektov.

»Skladiščenje pepela na prostem pa je kršitev, zaradi katere je inšpektor, 29. aprila, inšpekcijskemu zavezancu izdal odločbo, s katero mu nalaga, da mora takoj po prejemu odločbe prenehati z odlaganjem elektrofiltrskega pepela na prostem zemljišču (parc. št. 55/8 k. o. Kašelj). Ves elektrofiltrski pepel, odložen zunaj, pa mora odstranit v roku 30 dni po prejemu odločbe. Inšpekcijskemu zavezancu je bila odločba vročena 19. 5. 2020. Rok za odstranitev pepela iz zunanjega zemljišča se izteče 18. 6. 2020,« so pojasnili z Inšpektorata.

A Inšpektorat ni bil prvi, ki je zaznal nepravilnosti. V Mednarodni okoljski organizaciji Alpe Adria Green so do že 17. aprila prejeli več pritožb o dovažanju nevarnih odpadkov pepela in žlindre na območje Zaloga, kjer v neposredni okolici živi 6.800 krajanov. Zaradi teh prijav in opazno večjega onesnaženja so se odločili, da tam opravijo EKO-Patruljo AAG. Ugotovili so marsikaj zanimivega, zato ni čudno, da je sledil še uraden obisk Inšpektorata za okolje in prostor. »Vse se od nedelje popoldne, 19. 4., veter prah raznaša daleč na okoli.

Le slabih 100 metrov imajo iz naselja gosto poseljenih montažnih hiš svoje vrtičke preko 2.500 ljudi, v neposredni bližini so travniki in njive, kjer kmetje pridno obdelavajo kmetijske površine. Prah se je naselil praktično po vsem, po stanovanjskih objektih, cestah, avtomobilih, zelenjavi … Zanimivo pa je, da so včeraj, 21. 4., ko so začeli krajani slikati katastrofalno situacijo, začeli v podjetju ML Surovine d. o. o., Ljubljana z intenzivnim pokrivanjem deponije, odstranjevanjem materialov, ki so se usuli preko ograje na sosednjo parcelo,« so zapisali ekologi. 

Očitno so imeli krajani glede razmer v bližini Zaloga prav, medtem ko se je informacija glede Postojne izkazala za neresnično. Tam so inšpekcijske službe preverile dejansko stanje po prijavi domnevnega posipanja več kot 1000 m3 pepela na zemljišču v neposredni bližini športnega igrišča in stanovanjskega naselja. Na licu mesta so ugotovili, da trenutno na navedenih zemljiščih ni prav nobene deponije pepela. Sicer so bile najdene manjše zaplate raztresenega pepela, za katere je lastnik zemljišča pojasnil, da gre za lesni pepel iz drv, ki ga uporablja za gnojenje na kmetiji.

Na površini 1000 kvadratnih metrov naj bi ga letos raztresel približno 3 kubične metre, kar je seveda precej manj od tega, kar je bilo navedno v prvotni informaciji. »V času inšpekcijskega pregleda ni bilo ugotovljenega dovažanja pepela s težkimi kamioni, po travnati površini ni bilo vidnih sledi težkih tovornjakov. Na zadevno območje deponije, kjer naj bi se skladiščilo 1000 m3 pepela, dostop s težkimi kamioni ni možen,« so še dodali z Inšpektorata. Da je bilo torej v Postojni vse v skladu s predpisi potrjuje tudi dejstvo, da ni bila izrečena nobena sankcija.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.