Naslovnica Trendi O vesolju, umetni inteligenci, energiji prihodnosti in matičnih celicah

O vesolju, umetni inteligenci, energiji prihodnosti in matičnih celicah

Avtor: Spletno Uredništvo

Na TV Slovenija so ob 10 obletnici oddaje ‘Ugriznimo znanost’ pripravili serijo štirih posebnih oddaj. Govora bo o štirih zelo zanimivih in aktualnih temah: o vesolju, umetni inteligenci, energiji prihodnosti in matičnih celicah. Prva posebna oddaja bo na sporedu že ta četrtek ob 17.30, ostale pa ji bodo sledile naslednje tri četrtke. 

O vesolju umetni inteligenci energiji prihodnosti in matičnih celicahUstvarjalke oddaje Ugriznimo znanost med sproščeno znanstveno debato (foto:Adrian Pregelj/RTV SLO)

 

Oddaja ‘Ugriznimo znanost’, ki je na sporedu na prvem programu TV Slovenija, pravkar praznuje 10 let obstoja. Zato so njene avtorice Nataša Gaši, Anja Čuček, Renati Dacinger in Nataša Ivanuš Čuček pripravile štiri posebne oddaje, kjer se bodo posvetile področjem, na katerih je v tem desetletju znanost napravila nekaj pomembnih korakov naprej. Prva bo na sporedu v četrtek ob 17.30

»Prva oddaja Ugriznimo znanost je bila na sporedu 6. aprila 2010 in od takrat se jih je zvrstilo že 363, vsak četrtek nova. V teh oddajah smo podrobneje pogledali 363 znanstvenih tem in gostili več sto vrhunskih slovenskih in tujih znanstvenikov. Prva oddaja bo govorila o raziskovanju vesolja, saj je bila prav to tema prve oddaje Ugriznimo znanost,« so sporočili s TV Slovenija in dodali, da se bodo podrobneje posvetili umetnim satelitom, črnim luknjam in starosti vesolja.

Prihodnji četrtek, 4. junija, bo prav tako ob 17.30 na vrti druga oddaja, ki so jo poimenovali ’10 let iskanja energije prihodnosti’. Tudi danes namreč večino električne energije še vedno dobimo iz fosilnih goriv, ki pa onesnažujejo naš planet. Tretja oddaja bo 11. junija govorila o razvoju umetne inteligence, kjer se Slovenija ponaša z Unescovim mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco.

Zadnja iz niza posebnih oddaj ob desetletnici pa bo na sporedu 18. junija in bo posvečena raziskavam matičnih celic. Zdravljenje z matičnimi celicami je namreč v medicino vneslo pravo revolucijo, saj se danes uporablja za zdravljenje številnih bolezni oziroma za odpravljanje štrevilnih zdravstvenih težav. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.