Naslovnica Slovenija V Velenju spet močneje diši po stavki rudarjev

V Velenju spet močneje diši po stavki rudarjev

Avtor: Spletno Uredništvo

Stavkovni odbor Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) je potrdil, da so bila dosedanja pogajanja z vodstvom Premogovnikov Velenje (PV) in invalidskega podetja Harmonija tehnologije in znanja (HTZ), neuspešna. Stavkovni odbor naj bi poslovodstvu danes oddal svoj zadnji kompromisni predlog. Ker upravi družbi doslej nista kazali znakov popuščanja, se najbolj verjeten naslednji korak delavcev zdi stavka.

rudarja Vodstvi podjetij in stavkovni odbor doslej nista našla skupnega jezika (foto: flickr.com)

Stavkovni odbor Sindikata delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) in predstavniki vodstva Premogovnikov Velenje (PV) in invalidskega podetja Harmonija tehnologije in znanja (HTZ) so opravili štiri pogajalska srečanja, vendar  še niso uspeli skleniti dogovora, ki bi še naprej zagotavljal socialni mir.

“Na tokratnem že četrtem sestanku je poslovodstvo PV predstavnikom sindikata SDRES vnovič predstavilo in argumentiralo odgovore na njihova vprašanja (s sprejetimi sklepi), ki se nanašajo na delovne pogoje, varstvo in zdravje pri delu, izplačilo plač in drugih bonitet, kadrovsko in plačno politiko, delovni čas in odmor za malico ter socialno varnost zaposlenih. O zahtevah, ki poleg sindikata SDRES zadevajo tudi druge socialne partnerje v Skupini PV, poslovodstvo predlaga, da se o njih pogajajo in dogovarjajo v okviru skupnih pogajanj za spremembo podjetniških in panožnih kolektivnih pogodb. Predstavniki sindikata SDRES so podali nekaj pripomb in komentarjev, ki jih bodo v obeh družbah preučili, zato se pogajanja nadaljujejo,” so potrdili s strani poslovodstva premogovnikov. 

Razhajanja naj bi bila tudi glede sklicev zborov delavcev, za katere naj bi upravi pojetij menili, da niso potrebni, SDRESS pa meni prav nasprotno. Stavkovni odbor je sklenil, da bo danes poslovodstvoma podal zadnji približevalni predlog socialnega sporazuma. Na odgovor bodo počakali najpozneje do 9. marca (5. marca je na vrsti seja nadzornega sveta PV).

V primeru negativnega odgovora poslovodstva ostanejo stavkovnemu doboru tri možnosti, ki jih bodo, vključno z dosedanjo ponudbo poslovodstva, zaposlenim predstavili v prihodnjih dneh. Prva je ta, da zastopniki delavcev podpišejo ponudbo poslovodstva, ki za zaposlene ni preveč ugodna. Druga je razpustitev stavkovnega odbora in poskus delnega dogovora v okviru skupnih pogajanj za spremembo KP HSE in KPPS ter tožbe oz. prijave za konkretne posamezne primere. Tretja možnost, ki za zagotovitev svojih pravic ostane delavcem, pa je stavka.  

“Pričakovali smo, da bomo v duhu socialnega dialoga za mizo poiskali srednjo pot, ki bi bila za poslovodstvo oziroma podjetje zelo ugodna, še vedno sprejemljiva, a manj ugodna pa za delavce (saj smo delavci že prikrajšani, najmanj pri plači za polni delovni čas, nadurnem delu – EDČ, delu plače za poslovno in delovno uspešnost in delu tradicionalne nagrade oziroma dela plače, ki smo jo tradicionalno prejemali ob koncu leta), predvsem pa bi zagotavljala dolgoročno in varno odkopavanje premoga. A smo naleteli predvsem na omahovanje in zavlačevanje,” so zapisali pri SDRESS-u

Dodali so še, da so že vajeni zavlačevanja in kratenja pravic, katere so že pred časom izborili njihovi predhodniki. Vajeni, morda celo imuni, pa naj bi bili tudi na stebrne udare, sprostitve pritiskov, stisnjene proge, povišane koncentracije plinov, delo v vodi, degradirano območje, itd.., so ironično zaključili člani stavkovnega odbora. 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.