Naslovnica Šport Evropsko prvenstvo v turnem smučanju je potekalo na vulkanu Etni!

Evropsko prvenstvo v turnem smučanju je potekalo na vulkanu Etni!

Avtor: Spletno Uredništvo

Planinska zveza Slovenije, ki jutri praznuje 125 let obstoja, se lahko pohvali tudi z novim športnim uspehom. Slovenski predstavniki so se namreč uspešno udeležili evropskega prvenstva v turnem smučanju, ki je potekalo na dokaj presenetljivi lokaciji – na pobočjih vulkana Etna na Siciliji. Slovenske barve so zastopali Luka Kovačič, Nejc Kuhar, Luka Mihelič in Matjaž Mikloša. 

Luka KovaÄŤiÄŤ v sredini v belo rumenem dresu je na evropskem prvenstvu v turnem smuÄŤanju dosegel rezultat kariere desno od njega Ne

Luka Kovačič (v sredini v belo-rumenem dresu) je na evropskem prvenstvu v turnem smučanju dosegel rezultat kariere. V ozadju je desno od njega v belem kombinezonu še Nejc Kuhar (foto: PZS/arhiv organizatorjev EP)

 

Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju, ki deluje pod okriljem Planinske zveze Slovenije, je uspešno nastopila na evropskem prvenstvu 2018 na italijanskem vulkanu Etna. Šest let po tekmi svetovnega pokala je bil Nicolosi na Siciliji znova prizorišče tekmovanja najvišjega kova, tokrat prvenstva stare celine, na katerem se je zadnji februarski konec tedna pomerilo okrog 200 tekmovalcev iz 18 evropskih držav.

Tekmovalno dogajanje so krojili sunkovit veter, dež in megla, zato so tekme kar po vrstnem redu odpovedovali in prestavljali. Sobota in nedelja sta omogočili izvedbo tekem v šprintu, posamično in v vzponu. Na srečo prisotnih pa se aktivni vulkan Etna ni pridružil vremenskim motnjam, ampak je lepo počival. 

Najuspešnejši slovenski predstavnik na EP je bil Luka Kovačič (TSK Olimpik), ki je na tekmi v vzponu za nekaj sekund zgrešil medaljo med mlajšimi člani do 23 let, v absolutni moški konkurenci pa je dober čas zadostoval za preboj med najboljšo deseterico. “Zame je bil to eden izmed ciljev letošnje sezone, saj sem res želel poskusiti, kako visoko se lahko povzpnem v najelitnejši konkurenci. Za zdaj sem lahko konkurenčen v vzponu, saj je potrebna le izjemna fizična pripravljenost, tako fizična kot psihična, in ne toliko tehnika in smučanje, kjer zaenkrat še malo pešam. V glavi sem imel, po pravici povedano, medaljo med mlajšimi člani, zaradi česar sem bil maksimalno motiviran za tekmo. Na sami tekmi mi je uspelo res dobro držati ritem in ves čas sem bil v stiku z najboljšimi. Na koncu mi je deset sekund zmanjkalo za medaljo, vendar sem bil 4. mesta med mlajšimi člani in 10. absolutno na koncu izjemno vesel, saj sem postavil najboljši rezultat turne kariere. Mislim, da je to zame izjemen uspeh, ki me navdaja z ogromno motivacije za naprej, da še napredujem. Hvala tudi Iztoku Cukjatiju, ki me je očitno odlično fizično pripravil za to tekmovanje,” ni mogel skrivati veselja 22-letni Kranjčan, ki je na posamični tekmi dosegel deveto mesto med mlajšimi člani, oziroma 29. absolutno.

Vzpon je tudi paradna disciplina Nejca Kuharja (Društvo za razvoj turnega smučanja), dolga leta najuspešneješa slovenskega tekmovalca v turnem smučanju, ki je svojo najboljšo uvrstitev v karieri – 5. mesto na tekmi svetovnega pokala – dosegel ravno na Etni, leta 2012. Letošnje evropsko prvenstvo je v močni konkurenci sklenil na 13. mestu v vzponu in 20. mestu posamično. “Evropsko prvenstvo je bilo letos na žalost predvsem v znamenju slabega vremena, odpovedi in prestavitev tekmovanj. Kljub temu so organizatorji na koncu sicer na precej prilagojenih trasah vseeno izpeljali vse tekme. Sam sem na posamezni tekmi osvojil 20. mesto, pričakoval sem mogoče kakšno mesto višje ampak dnevno počutje ni dovoljevalo več. Že v osnovi pa sem več pričakoval od vzpona, in to tudi dokazal s 13. mestom, s čimer sem tudi izpolnil svoje cilje,” je bil zadovoljen tudi 32-letni tekmovalec iz Preddvora.

Slovenske barve sta zastopala tudi novinec Luka Mihelič (TSK Olimpik) iz Naklega, ki se je na tekmi v vzponu uvrstil na 38., na posamični tekmi pa na 46. mesto, ter izkušeni Kranjčan Matjaž Mikloša (TSK Olimpik) z 41. rezultatom posamično in 45. v šprintu. Evropski prvak v vzponu je postal Španec Kilian Jornet Burgada, srebra se je veselil Italijan Davide Magnini, brona pa Španec Antonio Alcalde Sánchez, na posamični tekmi pa sta se na prvo in drugo mesto povzpela Italijana Robert Antonioli in Michele Boscacci, tretji je bil Španec Burgada.

Slovenske tekmovalce prihajajoči konec tedna na Zelenici in okoliških gorah čaka državno prvenstvo v turnem smučanju, in sicer 3. marca v vzponu in 4. posamična tekma, na tekmovalni trasi pa se bodo lahko brez merjenja časa preizkusili tudi rekreativni turni smučarji, so še sporočili z PZS.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.