Naslovnica Slovenija V treh primerih so zaznali preveliko koncentracijo snovi z Nadzornega seznama

V treh primerih so zaznali preveliko koncentracijo snovi z Nadzornega seznama

Avtor: Spletno Uredništvo

Agencija Republike Slovenije za okolje je predstavila poročilo o nevarnih snoveh, ki se sicer ne preverjajo v standardnih inšpekcijsko-analitičnih postopkih, a se nahajajo na posebnem seznamu in so jih letos pri kontroli tudi zaznali v slovenskih vodah. Tokrat je šlo za 3 prekoračitve dopustnih mej količin insekticidov in antibiotikov. 

Ščavnica je zagotovo med najožjimi slovenskimi vodotoki, ki jim pravimo reke (foto:commons.wikimedia.org/Clemens Stockner) 

 

Z Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) so najprej pojasnili, da obstaja poseben ‘Nadzorni seznam’, na katerem so navedene nekatere snovi, katerih prisotnost se sicer v okviru rednega monitoringa voda ne preverja, a vseeno predstavljajo potencialno tveganje za vodno okolje – tako v Sloveniji, ko tudi drugje po Evropski uniji. Sicer ni pomembna le sama prisotnost, ampak tudi dopustna meja oz. koncentracija snovi v vodi.

»Trenutno je na seznamu 15 snovi, in sicer humana zdravila (eritromicin, klaritromicin, azitromicin, amoksicilin in ciprofloksacin) z največjo verjetnostjo pojavljanja v okolju v hladni sezoni, humana zdravila s stalnimi odvajanji (hormoni EE2, E2, E1), insekticidi (metiokarb, imidakloprid, tiakloprid, tiametoksam, klotianidin, acetamiprid, metaflumizon) in veterinarsko zdravilo eritromicin,« sporočajo z ARSO.

Mejne vrednosti onesnaževal za površinske vode so določene tako, da ščitijo tudi najmanjše vodne organizme (diatomeje, zelene alge, raki in ličinke žuželk …), saj so ta bitja najbolj občutljiva že na nizke koncentracije nevarni snovi. Ker se zaradi industrializacije, novih zmesi in novih tehnologij v vodnem okolju pojavljajo nove vrste onesnaženja, se tudi seznam redno posodablja. 

V Sloveniji so tokrat prisotnost nevarnih snovi preverjali na šestih merilnih mestih. Rezultati so sicer na splošno vzpodbudni, vendar so bile na treh merilnih mestih letos presežene vrednosti še dopustnih koncentracij določenih snovi (PNEC) »V Ščavnici v Veščici (območje z intenzivnim kmetijstvom, do določene mere tudi z vplivom urbanizacije) je junija PNEC presegla koncentracija insekticidov imidakloprida in tiakloprida.

V Ledavi v Gančanih (prav tako območje z intenzivnim kmetijstvom, do določene mere tudi z vplivom urbanizacije) je junija PNEC presegla koncentracija insekticida tiakloprida. V Ljubljanici v Zalogu (zelo urbanizirano območje z vplivom komunalnih in industrijskih odpadnih voda) sta v februarju PNEC vrednost presegla antibiotika azitromicin in klaritromicin,« so pojasnili z ARSO.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.