Naslovnica Svet & EU Evropska filmska nagrada občinstva LUX je vstopila v zaključno fazo

Evropska filmska nagrada občinstva LUX je vstopila v zaključno fazo

Avtor: Spletno Uredništvo

V Evropskem parlamentu so kljub vsem težavam, ki jih je letos povzročila pandemija koronavirusa, našli čas tudi za vsakoletno nagrado LUX. Pri tej  filmski nagradi, ki so jo nedavno preimenovali v LUX nagrada občinstva, so razglasili tri finaliste za leto 2020. Končni zmagovalec pa bo znan šele konec meseca aprila prihodnjega leta. 

Glasovanje evropske javnosti prispeva 50% končne ocene, ostalih 50 % pa dodajo parlamentraci (foto: europarl.europa.eu)

Nagrada LUX je skupni projekt Evropskega parlamenta in Evropske filmske akademije, ki je namenjena promociji evropskega filma. Prek te nagrade Evropski parlament daje konkretno podporo produkciji in distribuciji evropskih filmov že vse od leta 2007. Nagrada LUX se posveča pred vsem tistim produkcijam, ki se ukvarjajo z aktualnimi političnimi in družbenimi vprašanji ter pomagajo razvijati skupne evropske vrednote.

Partnerici nagrade LUX sta tudi Evropska komisija in Europa Cinemas, na letošnji podelitvi evropskih filmskih nagrad pa so bili razglašeni trije filmi finalisti nagrade Lux za leto 2020. To so filmi ‘Nažgani’ režiserja Thomasa Vinterberga (dansko-nizozemsko-švedska koprodukcija), ‘Kolektiv’ režiserja Alexandra Nanaua (romunsko-luksemburška koprodukcija) in ‘Corpus Christi’ režiserja Jana Komase (poljsko-francoska koprodukcija).

Film ‘Nažgani’ (v izvirniku: ‘Druk’) govori o 4 učiteljih, ki se odločijo narediti znanstveni preizkus, ali majhne doze alkohola res pomagajo pri kreativnosti in sreči. Širše gledano pa film govori o vzponih in padcih v življenju posameznika. Drugi film ‘Kolektiv’ je posnet po resničnih dogodkih v Bukarešti, ko je leta 2015 v požaru v nočnem klubu umrlo 27 mladih, 180 pa je bilo ranjenih.

Nato pa je kar 37 opečenih žrtev umrlo v bolnišnicah, čeprav njihove poškodbe sploh niso bile življenjsko nevarne… Zadnji film Corpus Christi delno temelji na resnični zgodbi mladega kaznjenca, ki se duhovno preobrazi, postane duhovnik in na koncu celo prevzame odgovornost za župnijo v osamljeni poljski vasi. Sicer parlament EU tudi tokrat za vse 3 filme v finalu zagotovil podnapise v 24 uradnih jezikih EU.

Končnega zmagovalca bosta enakovredno odločili glasovanje občinstva in glasovanje evropskih poslancev. Zmagovalni film pa bo razglašen šele na slovesnosti, ki bo 28. aprila 2021 v potekala Evropskem parlamentu.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.