Naslovnica Slovenija V Sloveniji se še vedno mučimo z zagotavljanjem kakovosti zraka

V Sloveniji se še vedno mučimo z zagotavljanjem kakovosti zraka

Avtor: Spletno Uredništvo

Kakovost zraka bi morala biti ena od največjih prioritet katerekoli vlade, a Slovenija po dolgih letih opozoril še vedno ni zadostila vsem predpisom EU. Evropska komisija je tako Sloveniji pravkar izdala nov uradni opomin in obenem izrazila skrb, da že uveljavljeni ukrepi za celinski del države najbrž ne zadostujejo.

V Sloveniji se še vedno mučimo z zagotavljanjem kakovosti zraka

Sicer se je položaj v zadnjih letih v Sloveniji izboljšal, a še vedno vse ni tako, kot bi moralo biti (foto: pixabay.com) 

 

Komisija EU je Sloveniji spet izdala uradni opomin v zvezi z zagotavljanjem kakovosti zraka in sicer tokrat zaradi neskladnega prenosa direktive o industrijskih emisijah (2010/75/EU). Komisija je namreč že oktobra 2017 zahtevala pojasnila glede neskladnega prenosa te direktive, decembra 2019 pa je zaradi nezadovoljivega odgovora zadevo zaostrila in jo označila kot kršitev.

Sicer se zgodba o slovenskem (ne)spoštovanju predpisov EU glede kakovosti zraka vleče že dolgo, oz. že preveč časa. Komisija EU je že januarja 2013 Sloveniji izdala uradni opomin zaradi kršitve Direktive 2008/50/ES ter preseganja PM10 delcev na več območjih. Nato je aprila 2016 Komisija EU izdala še dodatni uradni opomin zaradi nezadostnega števila in vrst merilnih mest.

Slovenija je sicer reagirala in za omenjena območja preseganj sprejela ‘Načrte za kakovost zraka’. Prav tako je začela redno poročati o izvajanju ukrepov, vzpostavljena pa so bila tudi zahtevana dodatna merilna mesta. »Komisija je podlagi rezultatov umaknila očitke o kršitvi zaradi neustreznega št. merilnih mest, poleg tega ugotavlja, da meritve za območja Ljubljana, Maribor in Primorska kažejo zmanjšanje in se ukrepi zdijo zadovoljivi.

EK pa stopnjuje ukrepanje in izdaja obrazloženo mnenje za Celinsko območje, saj so dnevne mejne vrednosti PM10 presežene od leta 2008 pa vsaj do 2018, letne mejne vrednosti pa so presežene za leti 2008 in 2010. Po mnenju EK negativni obseg, trajanje in trend preseganja lahko kažejo, da ukrepi v načrtih za kakovost zraka ne zadostujejo,« so pojasnili z Ministrstva za okolje in prostor (MOP)

Sedaj mora Slovenija v 4 mesecih sprejeti ukrepe, potrebne za uskladitev s tem obrazloženim mnenjem, sicer lahko Komisija zoper Slovenijo vloži tožbo.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.