Naslovnica Svet & EU V Salvadorju so aretirali že 8000 pripadnikov uličnih tolp

V Salvadorju so aretirali že 8000 pripadnikov uličnih tolp

Avtor: Spletno Uredništvo
Evropski parlament se je na zadnjem plenarnem zasedanju posvetil kršitvam človekovih pravic v Rusiji, Severni Koreji in v Gvatemali. O dogajanju v El Salvadorju pa tokrat ni bilo govora, čeprav so bile v državi razglašene izredne razmere in se vrstijo množične aretacije.
V Salvadorju so aretirali že 8000 pripadnikov uličnih tolp

Aretirani in z lisicami po dva skupaj vklenjeni pripadniki salvadorskih uličnih tolp (foto: FB #guerracontrapandillas)

Salvadorski predsednik Nayib Bukele je v državi pred desetimi dnevi uvedel izredno stanje, potem ko so oboroženi obračuni med tolpami v enem samem dnevu zahtevali življenja kar 67-ih oseb. Predsednik je nato poslal vojsko in policijo v akcijo, oborožene sile pa so doslej aretirale približno 8000 članov tolp. Poleg tega je v zaporih, kjer se že nahaja 16.000 članov istih tolp, s treh zmanjšal obroke hrane na dva dnevno.

Salvadorske oblasti so namreč izvedele, da naj bi tolpe, ki so znane po svoji morilski brutalnosti, pripravljale protiudarec v obliki serije umorov politikov, policistov in vojakov, morda pa celo množični poboj povsem nedolžnih ljudi. Nazadnje je Nayib še zagrozil, da bo dovolil le en dnevni obrok, oziroma kar ukinil hrano za vse zapornike iz vrst tolp. Nekatere mednarodna telesa pa so opozorila, da so aretacije brez obtožnic in načrtno stradanje zapornikov precej sporne zadeve.

»Ne zanima me, kaj pravijo mednarodne organizacije. Naj pridejo one branit naše ljudi,« je zelo jezno odvrnil Bukele. Sicer je skoraj nemogoče, da bi salvadorske varnostne sile koga aretirale po pomoti, saj morajo imeti vsi (vsaj tisti aktivni) člani tolp že po internih pravilih vtetovirane simbole svoje pripadnosti. Tako lahko varnostni organi enostavno vsakemu slečejo majico in takoj postane jasno, ali je osumljenec član neke tolpe, ali pa morda ni.

Predsednik Bukele je danes napovedal začetek četrto faze varnostne akcije, ko naj bi policija in vojska dokončno prevzele nadzor nad vsemi zonami, ki so jih doslej nadzorovale tolpe. El Salvador je sicer že dolgo v primežu teh uličnih kriminalnih skupin, od katerih sta največji tolpi ‘MS 13’ in ‘La 18’.  Slednji sta nastali med emigranti v Los Angelesu ZDA, ime pa sta dobili po dveh tamkajšnjih ulicah – 13. in 18. ulici.

Kriminalni združbi sta se v zadnjih treh desetletjih kot pravi multinacionalki hitro razširili po vsej Severni in Srednji Ameriki, pa tudi po Evropi, kjer imajo težave z njimi predvsem v Španiji, pa tudi v posameznih Italijanskih mestih. Sicer bo šele čas pokazal, kaj se bo zgodilo s skupno prek 24.000 pripadniki tolp v prenatrpanih salvadorskih zaporih, velja pa dodati, da od pričetka varnostne akcije v državi praktično ni bilo umorov.

 

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.