Naslovnica Slovenija V Rogatcu bodo gradili vetrne elektrarne

V Rogatcu bodo gradili vetrne elektrarne

Avtor: Spletno Uredništvo

Vlada RS je na zadnji seji poleg številnih ostalih odlokov sprejela Sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja za polje vetrnih elektrarn Rogatec. To polje šestih vetrnih elektrarn bo prispevalo k povečanju slovenske proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov.

V Rogatcu bodo gradili vetrne elektrarne

Na tej fotografiji iz Mehike je precej več vetrnih elektrarn, kot jih je v vsej Sloveniji skupaj (foto: Presidencia de la República Mexicana/commons.wikimedia.org)

 

Medtem ko po celem svetu že desetletja stavijo na pridobivanje električne energije s pomočjo vetra, pa so v Sloveniji temu vedno nasprotovali okoljevarstveniki, ki so dokazovali škodljivost vetrnic za ptice, netopirje in tudi ljudi, ki bi živeli v bližini naprav. Najbrž se bodo oglasili tudi tokrat, saj naj bi novih šest vetrnih elektrarn sicer stalo na redko naseljenem severovzhodnem robu občine Rogatec, a vseeno manj kot 500 metrov od najbližjih zaselkov.

Vlada je namreč pravkar potrdila ‘Postopek priprave in sprejetja državnega prostorskega načrta za polje vetrnih elektrarn Rogatec (DPN)‘. Z izgradnjo PVE Rogatec bi radi povečali proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov. »Cilj energetske in podnebne politike Slovenije je zagotoviti zanesljivo, varno in konkurenčno oskrbo z energijo na trajnostni način tako, da se zagotovi prehod v podnebno nevtralno družbo in dosežejo cilji trajnostnega razvoja,« pojasnjujejo z Vlade RS.

Pri tem se upoštevajo predhodno sprejeti programski in zakonski dokumenti, kot sta ‘Nacionalni energetski in podnebni načrt (NEPN)’ in ‘ Strategije razvoja Slovenije’. Do leta 2030 naj bi delež obnovljivih virov v končni rabi energije dosegel vsaj 27%. V analiziranih scenarijih razvoja je upoštevan vetrni potencial 415 MW, ki je bil ocenjen v okviru prenove ‘Akcijskega načrta za obnovljive vire energije 2010-2020’. Sicer je v Sloveniji kar 12 različno velikih območij, ki so na podlagi vetrovnih meritev primerna za postavitev elektrarn.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.