Naslovnica Svet & EU Uvodna seja evropsko-ameriškega Sveta za trgovino in tehnologijo

Uvodna seja evropsko-ameriškega Sveta za trgovino in tehnologijo

Avtor: Spletno Uredništvo
Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden sta na junijskem vrhu ZDA-EU ustanovila skupni Svet za trgovino in tehnologijo (TTC), prvo operativno zasedanje tega telesa pa se napoveduje za 29. september. Svet  čaka veliko dela in sicer kar na desetih različnih področjih.
Predsednica Komisije EU Ursula von der Leyen in predsednik ZDA Joe Biden (foto: slovenia.representation.ec.europa.eu)

Ameriški Pittsburg bo konec meseca gostil prvo zasedanje novega ameriško-evropskega Sveta za trgovino in tehnologijo (TTC). Seji bodo prisostvovali izvršna podpredsednica Evropske komisije in evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, izvršni podpredsednik Evropske komisije in evropski komisar za trgovino Valdis Dombrovskis, državni sekretar ZDA Antony Blinken, sekretarka ZDA za trgovino Gina Raimondo ter predstavnica ZDA za trgovino Katherine Tai.

»Na temeljih skupnih demokratičnih vrednot in največjega svetovnega gospodarskega partnerstva smo si vse od konca vrha močno prizadevali, da opredelimo področja, kjer lahko naredimo konkretne korake ter s trgovinskimi in tehnološkimi politikami ustvarimo konkretne koristi za naše ljudi,« so med drugim zapisali v junijski skupni izjavi za javnost. V sklopu TTC bo delovalo deset delovnih skupin, ki se bodo posvetila raznim področjem.

Ta področja so: tehnoloških standardi, podnebna in zelena tehnologija, varne dobavne verige, varnost in konkurenčnost informacijske in komunikacijske tehnologije, upravljanje podatkov in tehnološke platforme, uporaba tehnologije, ki ogroža varnost in človekove pravice, nadzor izvoza, pregled naložb, spodbujanje dostopa MSP do digitalnih tehnologij in njihove uporabe.

Obnova čezatlantskega gospodarskega sodelovanja se je sicer pričela s prihodom na oblast predsednika ZDA Joea Bidna, saj je njegov ozkogledni predhodnik Donald Trump prekinil veliko trgovinskih tokov in uvedel protekcionistično politiko za ameriške izdelke. Prav tako je Trump odstopil tudi od pogajanj glede prostotrgovinskega sporazuma med ZDA in EU, s kratico imenovanega TTIP.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.