Naslovnica Svet & EU Usklajevanje evropskih frekvenc za inteligentni transport

Usklajevanje evropskih frekvenc za inteligentni transport

Avtor: Spletno Uredništvo

Z Evropske komisije so sporočili, da so se pravkar dogovorili o uskladitvi frekvence za izmenjavo varnostnih informacij v cestnem in železniškem prometu. V vseh državah članicah EU bo tako najkasneje s 31. junijem prihodnjega leta za sprotno izmenjavo varnostnih informacij inteligentnem transportu v uporabi frekvenca 5,9 GHz. 

Usklajevanje evropskih frekvenc za inteligentni transportGre predvsem za izboljšanje varnosti v cestnem in mestnem železniškem prometu (foto: pxhere.com)

 

Evropska Komisija je pravkar sprejela sklep o te, da se morajo vse države članice EU uskladiti in preiti k uporabi frekvence 5,9 GHz, ko gre za sprotno izmenjavo informacij o varnostnih razmerah v inteligentnih cestnih in mestnih železniških sistemih ( tramvaji, podzemne železnice, primestne proge). Z novim sklepom so obenem podvojili razpoložljivi spekter za te prometne sisteme in tudi povečali njegovo učinkovitost.

Novost bo tako dvignila nivo varnosti v cestnem in železniškem prometu za vse potnike in tudi za vse zaposlene pri ponudnikih prevoznih storitev. Z Evropske komisije so pojasnili, da bodo morali v državah članicah EU določiti skupno novo frekvenco 5,9 GHz za varnostne namene v inteligentnih prometnih sistemih cestnega in mestnega železniškega prometa do 30. junija 2021 in jo tudi čim prej omogočiti na neizključni osnovi.

Izvedbeni sklep Komisije EU je zelo pomemben, če želijo države članice EU doseči cilje, ki so bili določeni v okviru politike EU za varnost v cestnem prometu za obdodbje 2021–2030. Med temi cilji izstopa 50 % zmanjšanje števila žrtev in resnih poškodb. Ker bosta povezan in avtomatiziran prevoz med najnaprednejšimi storitvami, ki jih bo v celoti omogočila povezljivost 5G, Komisija EU že nekaj časa usmerja države članice glede hitrejšega uvajanje omrežij 5G.

Povezani Članki

E-Novice

Prijavi se na pregled dogodkov in bodi na tekočem.